Nieuw: installatie-eisen bij renovatie

Nieuws

Voor nieuwbouw gelden er al enkele jaren strenge regels in het kader van de EPB-regelgeving (energieprestatie van gebouwen). Vlaanderen beslist nu om vanaf 2015 ook eisen op te leggen voor renovatie, met betrekking tot de installaties.

Voor nieuwbouw gelden er al enkele jaren strenge regels in het kader van de EPB-regelgeving (energieprestatie van gebouwen). Vlaanderen beslist nu om vanaf 2015 ook eisen op te leggen voor renovatie, met betrekking tot de installaties. Wie vanaf 1 januari 2015 een stedenbouwkundige aanvraag of melding indient voor het verbouwen van zijn woning, zal vanaf dan ook moeten beantwoorden aan een aantal energie-eisen. Die hebben betrekking op “nieuw geplaatste, vernieuwde of vervangen installaties”. Zo moeten onder andere verwarmingsketels een minimaal rendement hebben, moeten de waterleidingen verplicht geïsoleerd worden en moet een ventilatiesysteem D voorzien zijn van een minimum aan warmteterugwinning. Installaties waaraan niet geraakt wordt, vallen uiteraard niet onder de nieuwe regelgeving. Maar, het toevoegen van een radiator aan een bestaand verwarmingssysteem, bijvoorbeeld, wordt beschouwd als “vernieuwing” en moet dus wel voldoen aan de eisen. De hele lijst vind je op de website van het Vlaams Energieagentschap.

Achteraf moet een EPB-aangifte worden opgesteld door een erkende verslaggever. Eigenaars die niet voldoen aan de eisen, kunnen beboet worden. Maar, op die manier wordt een eerste stap gezet om ook bestaande woningen verplicht energiezuiniger te maken.

Sarah De Meûter & Rein Verhoeven

www.energiesparen.be

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels