Bekijk de galerij Nieuw leven in een oude klassieker: vloertegels

Nieuw leven in een oude klassieker: vloertegels

Vloeren en plinten

Vloertegels zijn terug van nooit weg geweest. Dankzij allerlei mooie en duurzame materialen, hippe dessins en bijzondere combinaties duikt de tegel steeds vaker op in onze huizen en op woonblogs. Is het ook iets voor jou?

Cementtegels

Cementtegels worden ambachtelijk gemaakt op basis van gekleurde cementpasta’s. Die worden in de verschillende vakjes van een mal gegoten in functie van het gewenste motief. Met een gemiddelde afmeting van 20 bij 20 centimeter zijn cementtegels doorgaans relatief klein.

Dit soort tegelvloer ontstond in Europa in het zog van de opkomst van de cementindustrie begin 19e eeuw. Vandaag bevindt de productie van cementtegels en de knowhow zich vooral in Zuid-Europese landen zoals Portugal en in Marokko.

In tegenstelling tot keramische tegels hoeven cementtegels niet gebakken te worden. Ze worden gevormd in hydraulische persen en dan gedroogd. Hun productiewijze zorgt ervoor dat ze relatief poreus blijven en dus gevoeliger zijn voor vuil dan keramische tegels. Hun onderhoud is vergelijkbaar met dat van natuursteen.

Keramische tegels, een grote familie

De keramische tegel is de klassieker onder de vloerbekledingen en dat zal nog wel een tijd zo blijven. Het duurzame karakter, de onderhoudsvriendelijkheid en de uitgebreide keuze blijven immers intact. Het materiaal mag dan wel klassiek zijn, het verschil tussen de verschillende soorten blijft voor het grote publiek onduidelijk. In functie van het gewenste effect en de beoogde kwaliteit en toepassing wordt een keramische tegel uit de ene of de andere familie gekozen, waarbij de verschillen zich vooral situeren op de manier waarop die gebakken of afgewerkt werd. Zo kan je kiezen voor gres-, faiences- en terracottategels.


Gres

Een grestegel bestaat uit klei die op zeer hoge temperatuur gebakken wordt en dus zeer duurzaam is. De lage porositeit beschermt de tegel tegen vlekken en vuil. Het is dan ook een populaire keuze voor de vloer.

Gres (of zandsteen) imiteert natuursteen en andere materialen zoals béton ciré. Bovendien zijn het onderhoud en de plaatsing ervan eenvoudiger. Gres bestaat in verglaasde en niet-verglaasde uitvoering.


Faiences

Faiences zijn tegels in klei die op gemiddelde temperatuur gebakken worden en afgewerkt zijn met een waterafstotende emaillaag. Ze worden wel enkel op muren geplaatst.


Terracotta

Deze tegels bestaan uit klei die op hoge temperatuur gebakken wordt. De exacte samenstelling en de baktemperatuur bepalen in welke mate deze tegels de tand des tijds doorstaan. Dit natuurlijke product blijft echter poreus waardoor hun toepassing afhangt van een aantal specifieke voorschriften.

Natuursteen, nog altijd actueel

Graniet, leisteen, basalt, blauwe hardsteen, marmer,… Liefhebbers van nobele materialen vallen al sinds jaar en dag voor natuursteen. Die wordt rechtstreeks aangevoerd uit de steengroeven en afgewerkt volgens de wensen van de klant: gezoet, gepolijst, gezandstraald, geschuurd met zand, geborsteld,…

Toch kiezen veel mensen uiteindelijk voor een alternatief omwille van de kostprijs van natuursteen en omdat het onderhoud moeilijker zou zijn. De firma Beltrami, gespecialiseerd in natuursteen, weerlegt dit laatste argument. “Als je de plaatsingsvoorschriften respecteert, vraagt natuursteen niet meer onderhoud dan andere materialen. Daarnaast maken de moderne ontginningstechnieken grotere formaten en nieuwe afwerkingen mogelijk, waardoor komaf gemaakt wordt met het oubollige imago van natuursteen. Natuursteen is immers tijdloos en past bij elke stijl, van klassiek tot hedendaags.”

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels