Bekijk de galerij

Nieuw leven, nieuwe ruimtelijkheid

Renovatie gesloten

Het gegeven is vrij klassiek: een jong stel met drie kinderen koopt een oude woning om gezin en werk vorm te geven. Hoe rijm je dit als architect ruimtelijk aan elkaar?

Transformaties van woningen genereren doorgaans niet alleen nieuw leven, maar ook nieuwe ruimtelijkheid. In Ukkel bezochten we een verbouwproject. Het gegeven is vrij klassiek: een jong stel met een vrij beroep en drie kinderen koopt een oude woning om gezin en werk vorm te geven. Hoe rijm je dit als architect ruimtelijk aan elkaar? Voor Van Eetvelde Architectes vormde dit geen enkel probleem. Het Brusselse architectenbureau heeft op dat gebied al heel wat ervaring en ook bestuurder Nicolas Van Eetvelde verbouwde enkele jaren geleden zijn eigen woning (zie het artikel ‘Een schelp om in te wonen’ in Ik ga Bouwen nr. 330 van mei 2010). Het gegeven – een jong gezin met kinderen – was min of meer hetzelfde als deze woning in Ukkel.

De ligging van het project in het groene Ukkel zegt veel. Het is misschien wel de meest zalige gemeente om in te wonen, maar alleszins is het de meest groene gemeente van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Een deel van het Zoniënwoud ligt op zijn grondgebied. Dat maakt dat het wonen hier uiteraard erg gegeerd is, al pieken de grondprijzen er behoorlijk.

Groen en stedelijk

Anne-Sophie en Nicolas kochten twee jaar geleden de woning. Het is een deftige bel-etagewoning uit de jaren vijftig, degelijk gebouwd en naar architectuur toe eerder braafjes en conventioneel. Dat belet evenwel niet dat er ruimte genoeg was om de woning in te richten naar de wensen van het jonge gezin met hun drie kleine kinderen. Architect Nicolas Van Eetvelde: “We hebben de ruimtes en de indeling globaal bekeken en waar nodig kleinere ruimtes uitgebroken.” De architect die de woning destijds ontwierp, werkte nog niet met het wellicht voor hem nog te hoog gegrepen plan libre. Die openheid van de ruimtes is er vandaag wel. Bovendien zijn ze volop naar het zuiden gericht waar een langgerekte tuin zijn lapje groen gras tentoonspreidt. Door de vele glooiende buurttuinen die op de tuin uitgeven, is hier een weelde aan groen met parkallures. Ontwaken met het vrolijke gekwetter van vogels is in dit gedeelte van Ukkel de normaalste zaak. Wonen in de stad en toch een beetje op de buiten… Een aangename mix van groen en stedelijkheid.

Philip Willaert

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 355 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels