‘Nieuwbouw is te duur voor jonge koppels’

Nieuws

Uit een bevraging bij Wonen-Vlaanderen op Batibouw blijkt nogmaals dat renovatie momenteel de beste en budgetvriendelijkste manier van bouwen is.

Het is voor jonge kandidaat-bouwers niet vanzelfsprekend om een nieuwbouwwoning te zetten. Door het verdwijnen van enkele premies en het feit dat de eisen voor een lening vrij streng zijn, is het vaak te duur. Een andere optie, die ook bijdraagt aan het probleem van de baksteen in de maag, is om een oude woning te kopen en die volledig te renoveren. Dat is dan ook het advies dat Wonen-Vlaanderen aan jonge bouwers meegeeft.

Als u kiest voor een renovatie, kan u genieten van enkele interessante fiscale voordelen en premies. Een overzicht van de lijst met premies en voordelen bewijst dat er voor bestaande woningen heel wat meer opties zijn. Bij nieuwbouwwoningen heeft u recht op drie premies: de installatie van een zonneboiler of warmtepomp, een woning met laag energiepeil en korting op de roerende voorheffing voor een verlaagd E-peil.

Als u ervoor kiest om te renoveren, zijn er maar liefst 9 premies waar u recht op heeft: dakisolatie, vloerisolatie, muurisolatie, een combipremie voor gelijktijdige installatie van muurisolatie en raamvervanging, drievoudige beglazing, condensatieketel, warmtepomp, zonneboiler en zonnepanelen.

Daarbovenop kan u genieten van een voordelig btw-tarief van 6% en vanaf de zomerperiode 2015 worden er opnieuw aanvragen aanvraard voor de Vlaamse renovatiepremie. Ten slotte kan u ook beroep doen op het Vlaamse woningfonds of de Vlaamse woonlening. Hieraan zijn echter enkele voorwaarden verbonden, voor meer informatie: ga naar energiesparen.be, vlaamswoningfonds.be of vlaamsewoonlening.be.

(RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels