Bekijk de galerij Nieuwbouw met een oude schelp

Nieuwbouw met een oude schelp

Nieuws, Renovatie open

In het hartje van de Vlaamse Ardennen, met zijn schitterende vergezichten en glooiende heuvelruggen, ligt 't Hof van Smetsies.

Krachtlijnen (volgens de projectcoördinator)

  1. De architectuur. Met respect voor het authentieke karakter van de vierkantshoeve werden hedendaagse elementen toegevoegd terwijl de charmante onvolmaaktheden er niet uitgehaald maar perfect afgewerkt werden.
  2. De ligging in het hartje van de Vlaamse Ardennen.
  3. De kwalitatieve en duurzame verbouwing zonder een luxegevoel te creëren.

Ontwerp

Diverse architectenbureaus Projectcoördinatie: bvba De Nieuwe Ruimte – 09 220 08 55

Na de voltooiing van het ontwerp – waaraan verschillende architectenbureaus hadden meegewerkt – kwam de volledige coördinatie van dit renovatieproject in handen van bvba De Nieuwe Ruimte.

Zaakvoerder Pascal Gilson: “Deze authentieke vierkantshoeve is niet geklasseerd maar wel opgenomen op de lijst van waardevol erfgoed in Vlaanderen. Omdat het niet om een erkend monument ging, hadden we meer vrijheid. Het eindresultaat is een zeer goede mix van authentieke en hedendaagse elementen waar niet werd gestreefd naar luxe an sich maar wel naar een duurzame en kwalitatieve uitvoering. Het is dan ook niet toevallig dat de hoeve geselecteerd werd als een van de referentieprojecten in het Belgisch Budget Bouwboek 2010.”

’t Hof van Smetsies is een verwijzing naar de familie De Smet, de laatste bewoners van dit pachthof. De vierkantshoeve dateert uit 1814-1815 – die datum is trouwens nog duidelijk zichtbaar op een van de gevels. Het domein is ongeveer 6000 m² groot. Rond de centrale binnenplaats liggen het woonhuis en de voormalige stallen en bijgebouwen van de hoeve.

Aan de straatkant is ook het kapelletje perfect bewaard gebleven. Verspreid over die verschillende gebouwen werden acht eengezinswoningen met 2 tot 4 slaapkamers en één appartement ingericht. Elke woning vormt een aparte entiteit binnen het geheel, met elk een individueel karakter en voldoende privacy. De kopers kregen bovendien de kans om ook hun eigen stempel op hun woonst te drukken.

Ingrid Allaerts

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 347 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels