Nieuwbouw onderworpen aan strengere energienormen vanaf 2012

Nieuws

Met de maatregelen speelt de Vlaamse regering in op de Europese normen.

Nieuwe woningen, scholen en kantoren in Vlaanderen moeten vanaf 2012 een stuk energiezuiniger zijn. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist.

Europese regels leggen op dat alle nieuwe gebouwen in 2021 zo goed als energieneutraal moeten zijn. Dat betekent dat het gebouw bijna geen energie meer verbruikt. De energie die toch nog nodig is, wordt ter plaatse opgewekt, bijvoorbeeld met zonneboilers of een warmtepomp.

De Vlaamse regering besliste vrijdag om dat einddoel nu al in Vlaamse regelgeving te gieten. “Zo krijgt de bouwsector een duidelijk perspectief”, legt Vlaams minister van Energie en Wonen Freya Van den Bossche uit. “Tegelijk leggen we de eerste stappen in die richting vast.”

Hernieuwbare bronnen

Sinds begin dit jaar moesten nieuwbouwwoningen qua energiepeil al aan de E80-norm voldoen. Voor scholen en kantoren geldt de E100-norm.

Vanaf 2012 wordt dat voor alle nieuwbouwgebouwen de E70-norm en vanaf 2014 de E60-norm. Tegelijk zullen ook de isolatienormen aangescherpt worden.

De Vlaamse regering sprak ook af om nieuwbouwwoningen te verplichten een minimum van hun energie uit hernieuwbare bronnen te halen. Vanaf wanneer er welk percentage opgelegd zal worden, zal de regering volgend jaar beslissen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels