Nieuwbouwwoningen moeten energievriendelijker in 2014

Duurzaam bouwen, Immo

Vanaf 1 januari mag je geen huis meer bouwen zonder systeem om zelf hernieuwbare energie op te wekken. Het kan daarbij gaan om bijvoorbeeld zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp.

Vanaf 1 januari mag je geen huis meer bouwen zonder systeem om zelf hernieuwbare energie op te wekken. Het kan daarbij gaan om bijvoorbeeld zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp.
De afgelopen jaren zijn de normen voor een nieuwbouwwoning gevoelig verstrengd. Die normen bleven beperkt tot isolatienormen, maar vanaf 1 januari komt daar actieve energieproductie bij. En het maximum van het E-peil, dat de energieprestatie van een woning meet, wordt vanaf 2014 verlaagd naar E60. Veel woningen beantwoorden nu al aan die norm.

Energiesysteem of extra strenge isolatie
“Wie een woning wil bouwen, krijgt de keuze uit zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp, een biomassaketel of de participatie in een buurtproject dat energie opwekt”, zegt de woordvoerder van minister van Wonen Freya Van den Bossche. Er blijft nog één uitweg voor wie echt geen energiesysteem wil
installeren: ervoor kiezen extra streng te isoleren.

Op naar energieneutrale nieuwbouw De maatregel is een gevolg van de Europese richtlijn die voorschrijft dat alle nieuwbouw tegen 2021 “bijna energieneutraal” moet zijn. “Wat die ‘bijna’ betekent, ligt echter nog niet helemaal vast”, aldus Van Holen. Het energiepeil wordt tegen 2021 stelstelmatig verscherpt tot E30. In 2013 moest een nieuwbouwwoning nog E70 of minder halen. Vanaf 2014 is het maximum E60. Dat maximum is er in overleg tussen de bouwsector en de Vlaamse regering gekomen. In 2016 gaat het verder omlaag, naar E50. In 2009 lag het gemiddelde E-peil van nieuwbouwaanvragen op E64. (Belga/LP)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels