Nieuwe ‘beter bouwen & verbouwen’ in de winkels

Nieuws

In de nieuwe editie van 'beter bouwen & verbouwen' ontdek je hoe je het best een dak renoveert en wat de beste ramen zijn voor jouw woning. Ook krijg je tips over het aanleggen van een terras, lees je over het belang van een goede voorbereiding voor het schilderen en kan je een verblijf winnen in verschillende vakantiewoningen.

In de nieuwe editie van ‘beter bouwen & verbouwen’ ontdek je hoe je het best een dak renoveert en wat de beste ramen zijn voor jouw woning. Ook krijg je tips over het aanleggen van een terras, lees je over het belang van een goede voorbereiding voor het schilderen en kan je een verblijf winnen in verschillende vakantiewoningen.

Lees hieronder de inleiding van hoofdredactrice Rein Verhoeven:

Een dak boven het hoofd

Gierigheid bedriegt de wijsheid is een spreekwoord uit de oude doos, maar zeker van toepassing bij de renovatie van je dak. Het is niet eens lang geleden dat we er ons nauwelijks bewust van waren hoeveel energieverliezen we leden via het dak. Vorig jaar keek ik mijn ogen uit, hoe bijna mijn hele straat daken aan het renoveren was. Grondig ook: nieuwe dakbedekking, nieuw onderdak, nieuwe dakramen, helemaal zoals het hoort en dus ook stevig geïsoleerd. Oude huizen, die er al vijftig jaar en langer onaangeroerd bij stonden, veranderden ineens van look met hun nieuwe dak. Als jonge mensen een huis kopen, is de renovatie van het dak blijkbaar – en helemaal terecht – het eerste waar ze aan denken. Ook omdat de zolder een meer dan noodzakelijke woonruimte geworden is. De premies voor dakisolatie zijn alleszins populair!

Eenvoudige materie is het niet, maar je hoeft zeker niet alle werken uit te besteden. Natuurlijk vraag je best aan een expert om een staat van je dak op te maken (denk maar aan de verborgen gebreken, zoals aantasting van het hout of insijpeling van water via de goten of het zink), maar los daarvan ben je wel degelijk in staat je goed te informeren en zelf een oordeel te vellen over wat je wilt veranderen, welke dakbedekking best bij jou past, welke isolatie je wilt en welke onderdelen van je dak bewaard kunnen blijven. Als je weet dat er antiquairs zijn die jagen op houten gebinten of leien van 100 jaar en ouder, hoef je trouwens niet te snel alles weg te gooien. Ik heb het zelf meegemaakt met oude luiken die ik liet vervangen; de schrijnwerker stelde tersluiks voor dat hij die oude rommel wel zou meenemen, was ik ervan verlost. Achteraf kon ik me wel voor de kop slaan, toen ik zag wat je allemaal nog kunt doen met die “oude rommel”. Al doende leer je… Laatst vertelde iemand me trots dat ze een jaar hadden gespaard om het dak van hun eeuwenoude woning te renoveren, met een volledig nieuwe dakconstructie. Ik vroeg waar de oude gebinten gebleven waren? Oh, de aannemer zei dat ze echt niet meer gebruikt konden worden en heeft ze gratis meegenomen; anders zou onze tuin vol liggen. Terwijl ik van anderen hoor – passionele zelfbouwers met antieke materialen – dat ze gebinten gevonden hebben voor slechts 3.000 euro het stuk.

Je hoeft dus niet bang te zijn van je oude dak. Best kun je investeren in kennis, in een goede vakman die precies kan uitleggen wat en hoe, en in performante materialen. En dan kun je nog altijd best veel zelf doen. Lees op pagina 78 wat je moet weten voor je eraan begint!

Wie geen last heeft van een dak is de bunker. Bedoeld als schuiloord voor soldaten, nu een uniek verschijnsel. Eentje werd al gerecycleerd tot vakantieverblijf waar je dankzij beter bouwen & verbouwen gratis kunt gaan logeren. Lees vanaf pagina 12 onze special met het verhaal van 7 uitzonderlijke vakantiehuizen waar je op een ontspannen manier inspiratie kunt gaan opdoen voor je eigen bouw- en verbouwproject en win er een gratis verblijf via www.beterbouwenenverbouwen.be

Rein Verhoeven

rein.verhoeven@roularta.be

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels