Nieuwe bouwregels krijgen forse kritiek

Nieuwe bouwregels krijgen forse kritiek

Carport en pool house, Nieuws, Ramen, deuren en poorten, Veranda en terrasoverkapping, Vijvers en zwemvijvers

De gemeenten begrijpen de beslissing van de Vlaamse regering niet.

Bouwers en verbouwers hoeven sinds begin deze maand geen bouwvergunning meer aan te vragen voor een reeks kleinere werken, gaande van een veranda tot een tuinhuisje of garage. Er bestaat enkel nog een meldingsplicht. Deze beslissing van de Vlaamse regering stuit op onbegrip bij de gemeenten, die vrezen voor meer burenruzies en ongewilde bouwovertredingen, zo bericht De Standaard.
Eerder raakte al bekend dat de gemeente Evergem, thuisbasis van Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V), besloot om bouwvergunningen toch te blijven verplichten. Gemeenten hebben individueel het recht om van de Vlaamse richtlijn af te wijken.

Volgens De Standaard kan er snel navolging komen. Uit een enquête van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) blijkt dat 70 procent van de stedenbouwkundige ambtenaren, de lokale experts in vergunningenbeleid, vindt dat de invoering van de meldingsplicht geen meerwaarde heeft.

Minder administratie
De ambtenaren noemen de nieuwe regels onduidelijk en complex, waardoor burgers ten onrechte kunnen denken dat alles mogelijk is. Ze tonen zich bovendien ontgoocheld over de werklast. Naast Evergem denken ook Aartselaar, Dilbeek, Hemiksem, Herenthout, Hoogstraten, Maasmechelen en Rijkevorsel eraan om de bouwvergunningen opnieuw in te voeren.

Hasselt, Mechelen en Opglabbeek overwegen dan weer om de meldingsplichtige werken helemaal vrij te stellen van vergunning. Daarnaast hebben ook Antwerpen, Gent, Genk en Eeklo hun ongenoegen over de nieuwe Vlaamse regels laten blijken. Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) blijft ervan overtuigd dat de nieuwe regeling tot minder administratie zal leiden.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels