Nieuwe bouwregels zijn “erg duidelijk” volgens Confederatie Bouw

Nieuwe bouwregels zijn “erg duidelijk” volgens Confederatie Bouw

Carport en pool house, niet importeren, Nieuws, Ramen, deuren en poorten, Veranda en terrasoverkapping, Vijvers en zwemvijvers

De Confederatie Bouw vraagt de gemeenten om zelf geen strenger vergunningenbeleid te voeren.

De Vlaamse Confederatie Bouw vraagt de gemeenten om de nieuwe Vlaamse vergunningsregels voor kleine bouwwerken zoveel mogelijk te respecteren. Ze reageert daarmee op de kritiek die de gemeenten uitten dat de nieuwe bouwregels te ingewikkeld zouden zijn.

Sinds 1 december is de lijst met bouwwerken waarvoor geen vergunning aangevraagd moet worden, vereenvoudigd en uitgebreid. Samengevat komt het erop neer dat er geen vergunning meer nodig is voor bijvoorbeeld tuinhuisjes en carports van minder dan 40 m2 en voor terrassen, vijvers of zwembaden van minder dan 80 m2.

Daarnaast moet een aantal werken waarvoor vroeger een vergunning nodig was, alleen nog maar gemeld worden bij de gemeenten.

Verschillende stedenbouwkundige ambtenaren deden dinsdag hun beklag over de nieuwe regels. Ze zouden de zaken ingewikkelder maken in plaats van ze te vereenvoudigen en zouden net aanleiding geven tot meer onduidelijke situaties en burenruzies.

“Minder betuttelend”

Gemeenten kunnen zelf beslissen om een strenger vergunningenbeleid te voeren dan de Vlaamse regels en een aantal zouden dat ook doen. Geen goed idee, vindt de Confederatie Bouw, die vreest dat als elke gemeente zelf een vergunningenbeleid uitstippelt, de stedenbouwkundige regelgeving pas zeer ingewikkeld zal worden.

De Confederatie vindt de nieuwe Vlaamse regels “erg duidelijk” en ook “minder betuttelend voor particuliere opdrachtgevers”. Ze zullen ze de gemeentelijke stedenbouwkundige ambtenaren net tijdswinst opleveren. De Confederatie pleit bij de gemeenten dan ook voor “maximaal respect voor het nieuwe Vlaamse kader”.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels