Nieuwe designwebshop pakt uit met Afrikaanse ontwerpen

Nieuwe designwebshop pakt uit met Afrikaanse ontwerpen

Decoratie en meubilair, niet importeren

Dat ook in Afrika hedendaags kwalitatief design wordt gemaakt, bewijst Thandi Mbali Renaldi met haar gloednieuwe webwinkel Kudu Home.

Hoewel de Anglo-Afrikaanse onderneemster al negen jaar in Brussel woont, bezoekt ze regelmatig haar familie in het Zuid-Afrikaanse Durban. Van die reizen bracht ze telkens decoratieve, niet-stereotiepe objecten mee. Omdat die bij vrienden erg in de smaak vielen, groeide het idee om een boetiek met hedendaags Afrikaans design te openen. “Hoewel Afrika een jonge en nieuwsgierige bevolking heeft, onderschatten Europeanen het continent nog altijd. Bovendien is het heel moeilijk om Afrikaans werk internationaal te promoten. Daarom vind je deze objecten zo goed als nergens in Europa terug.”

Opvallend in de collectie zijn onder meer de kussens met daarop exotische fauna en flora van fotograaf Clinton Friedman of de kleurrijke schalen van Zenzulu die volgens een traditionele weeftechniek zijn gemaakt van gerecupereerde telefoondraad. Ook bij de manden en dienbladen van Gone Rural, gemaakt uit gras en textiel, is duurzaamheid essentieel. De coöperatieve bestaat uit zo’n 750 wevers, afkomstig uit een vijftigtal verschillende gemeenschappen. Dankzij Gone Rural blijven traditionele weeftechnieken verderleven en zijn de vrouwen uit Swaziland economisch onafhankelijk. Hoewel momenteel vooral Sub-Saharaans Afrika aan bod komt, wil Renaldi het aanbod later uitbreiden naar het hele continent. (EH)

www.kuduhome.com

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels