Nieuwe editie ‘Beter bouwen & verbouwen’ ligt vanaf nu in de winkel

Nieuwe editie ‘Beter bouwen & verbouwen’ ligt vanaf nu in de winkel

Nieuws

In het gloednieuwe magazine gaat de redactie dieper in op isolatie in de praktijk. Wat is het belang van een goede geluidsisolatie en hoe pakt u de renovatie van isolatie aan? Daarnaast duikt 'Beter bouwen & verbouwen' ook de keuken in en bekijkt de inrichting van deze belangrijke leefruimte. Tot slot krijgt u ook een overzicht van alle bouw- en energiepremies.

Vooraf: Woonbonus of toch niet?

De woonbonus gaat grondig veranderen, dat weten we nu wel zeker. Een verrassing is het niet, al na de aankondiging dat hij werd overgeheveld naar de gewesten, zei toenmalig minister van Wonen Freya Van de Bossche (sp.a) dat er een aanpassing zou komen. Vlaanderen kàn dat gewoon niet blijven betalen.
Dat zorgde meteen voor onrust bij veel jonge mensen die dachten dat ze dankzij de woonbonus kans maakten om een eigen woning te verwerven. Want het scheelt toch een slok op de borrel: uit recente cijfers blijkt dat een gezin mét woonbonus gemiddeld 1.300 euro per jaar minder afbetaalt voor zijn huis dan een gezin dat een huis koopt na 2015. Dat kan oplopen tot 26.000 euro voor een termijn van 20 jaar.

De discussie over de woonbonus raakt de mensen. Uit een enquête van het bouwbedrijf Blavier, eerder dit jaar, bleek dat vooral Vlamingen zeer bezorgd zijn over de woonbonus en die het liefst hadden willen behouden. De Walen houden er sowieso minder aan vast, zij zouden andere steunmaatregelen zien zitten, zoals een verlaging van de btw van 21 naar 6 procent voor nieuwbouw. Niet onlogisch, het aanbod bouwgronden in Wallonië is sowieso veel groter. In de hele discussie is de opvallendste stelling toch dat de woonbonus de prijzen van de markt te veel deed stijgen (tot 7 procent), met als pervers effect dat degenen die hem nodig hadden, eigenlijk te veel betaalden voor hun huis.

De prijzen van woningen zijn gestegen, dat is een feit. Maar door de crisis is het ook opgevallen dat de gemiddelde huizen veel langer het bordje te koop dragen. Er is niemand meer die de vraagprijs betaalt, zeker niet in het middensegment van de woningen, waarvan er nu eenmaal veel te koop zijn. De meeste kandidaat-kopers doen een bod dat tot 10 of zelfs 15 procent lager ligt.

Stel dat de huizenprijzen dan inderdaad gaan dalen vanaf 1 januari, wat zijn de gevolgen daarvan op de economie en de bouwsector? De wijziging of zelfs afschaffing van de woonbonus moet vooral niet te plots gaan. We moeten niet denken dat de crisis overgewaaid is en dus is een stabiele vastgoedmarkt toch niet zo slecht.
We moeten ook niet voorbij gaan aan de essentie. Ons is ingepeperd dat een eigen huis verwerven een must is in het leven. Je kunt lachen met de baksteen in de maag, maar een eigen huis betekent een appeltje voor de dorst, het is een van de pijlers van het pensioen en dus een belangrijk sociaal gegeven. Het subsidiëren van huiseigendom is geen kwestie van cadeaus uitdelen aan bepaalde groepen, het is een sociale kwestie en voor een aantal sociale groepen mag dat mag niet afgebouwd worden. Al moet het misschien inderdaad anders ingevuld worden. De beperking van de veel te dure registratierechten kan bijvoorbeeld al een begin zijn, naast directe steunmaatregelen voor wie investeert in duurzaamheid.

Rein Verhoeven rein.verhoeven@roularta.be

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels