Nieuwe energielabels: gedaan met A+++

Nieuwe energielabels: gedaan met A+++

Actualiteit, Nieuws

Elektronische huishoudtoestellen krijgen vanaf 1 november een nieuw energielabel. Die worden vanaf dan opnieuw onderverdeeld in de klassen A tot G. De plusjes, die verdwijnen.

Het energielabel helpt consumenten al dertig jaar in hun keuze voor energiezuinige toestellen en laat ze verschillende toestellen makkelijk met elkaar vergelijken. De classificatie van A tot G en de bijhorende kleurcode (van groen tot donkerrood) – waarbij A, en dus groen, staat voor het meest zuinige toestel en G, en dus rood, voor het meest energieverslindende – maken het label zeer eenvoudig om te lezen.

Technologische vooruitgang

Met de technologische vooruitgang scoorden veel toestellen over de jaren steeds beter. Om die betere energieprestaties toch nog te kunnen opnemen, werden de plusjes ingevoerd. Veel toestellen kregen al gauw een A++- of zelfs A+++-label opgekleefd. Voor sommige toestellen werd een A+-klasse zelfs de norm. 

Om de technische evoluties en energieprestaties van de elektrische toestellen beter te weerspiegelen zonder eindeloos plusjes toe te voegen, werd beslist het energielabel te herzien. We krijgen dus opnieuw een classificatie van A tot G.

Voorlopig twee energielabels

De omzetting van de oude energielabels kan wel wat voor verwarring zorgen, zo waarschuwt Test Aankoop. Zo krijgt een toestel met een A+++-label in het nieuwe systeem misschien maar een B. Om die reden zal je nog tot maart 2021 de twee labels vinden in of op de verpakking van de toestellen.

Nog niet alle toestellen krijgen onmiddellijk een herziening van het energielabel. Eerst aan de beurt zijn de wasmachines, vaatwassers, koelkasten, wijnkoelers en elektronische schermen.

Tekst Sarah De Meûter
Openingsbeeld © Neff

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels