Nieuwe initiatieven tegen schijnzelfstandigen in de bouwsector

Nieuwe initiatieven tegen schijnzelfstandigen in de bouwsector

Immo, Nieuws

De Confederatie Bouw hoopt dat de initiatieven van de overheid er effectief voor gaan zorgen dat de schijnzelfstandigen uit de bouwsector verdwijnen.

De Confederatie Bouw steunt de nieuwe wet tegen schijnzelfstandigen en wil actief meewerken aan het opstellen van specifieke criteria voor de bouwsector. De Confederatie Bouw hoopt dat de initiatieven van de overheid er effectief voor gaan zorgen dat de schijnzelfstandigen uit de bouwsector verdwijnen.

De nieuwe wet op schijnzelfstandigen zal vanaf 1 januari 2013 in voege treden. Concreet voert deze nieuwe wet een vermoeden van arbeid in loondienst in voor de uitvoering van werken in onroerende staat gerealiseerd door personen die niet voldoen aan meerdere sociale en economische criteria. Het is een goede aanzet om de misbruiken van het zelfstandigenstatuut in de bouwsector aan te pakken en een verbetering op de wet uit 2006. De Confederatie Bouw is sterk betrokken bij de uitwerking van maatregelen en zal vooral over de praktische uitwerking van de wet waken. Zo is de Confederatie voorstander van frequente inspecties. Ook willen ze nagaan of de nationale wetgeving ook aan de buitenlandse schijnzelfstandigen kan worden opgelegd.

Met deze nieuwe wet wil men de strijd aangaan tegen de sociale fraude in de bouw, waaraan de sector zelf de laatste maanden actief meewerkt. Zo zijn aannemers voortaan ook aansprakelijk voor de correcte uitbetaling van lonen en sociale bijdragen door hun onderaannemers. (LVR)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels