Nieuwe Koningin Elisabethzaal klaar voor vuurdoop

Woningreportages

In Antwerpen opent de nieuwe Koningin Elisbethzaal dit weekend de deuren na drie jaar van verbouwingen.De nieuwe zaal is volgens alle betrokkenen wereldtop op het vlak van akoestiek en kan bovendien in sneltempo de nodige aanpassingen ondergaan om verschillende genres aan te kunnen, gaande van klassieke muziek over musicals tot congresmeetings.

De vorige Koningin Elisabethzaal dateerde van de jaren 1960 en was zodanig verouderd dat de akoestiek nauwelijks nog 6 op 10 haalde. Een renovatie stond al lang op het programma, maar in 2011 koos de Zoo Antwerpen – de eigenaar – ervoor om een volledige nieuwbouw te realiseren en van de zaal op die manier het kroonstuk te maken van een nieuw congrescentrum, het Elisabeth Center.

Het volledige prijskaartje bedroeg uiteindelijk 87 miljoen euro. De Vlaamse regering nam daarvan met 57,2 miljoen euro het leeuwendeel voor haar rekening, de stad Antwerpen droeg 3,5 miljoen euro bij en de rest was voor rekening van de KMDA, de vzw achter de aanpalende Zoo die voor het congrescentrum ook enkele bijkomende panden aan de kant van de Carnotstraat aankocht.

Het resultaat is, naar ontwerp van de Britse architect Ian Simpson, een multifunctionele zaal met plaats voor iets meer dan 2.000 toeschouwers die uitblinkt in zowel veelzijdigheid als akoestiek. De zaal heeft de vorm van een schoenendoos om het geluid ideaal te laten resoneren, de afwezigheid van een vast voortoneel voorkomt klankverlies en aan het plafond zijn beweegbare panelen bevestigd om het geluid desgewenst te projecteren. Ook de eiken wandpanelen doen hun duit in het zakje en de ruimte tussen die panelen en de massieve betonnen wanden werd opgevuld met lavazand zodat de panelen niet trillen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels