Nieuwe legering maakt airco overbodig

Nieuws

Wetenschappers van de universiteit van Stanford hebben een legering ontwikkeld die gebouwen kan helpen afkoelen, zelfs in direct zonlicht.

Wetenschappers van de universiteit van Stanford hebben een legering ontwikkeld die gebouwen kan helpen afkoelen, zelfs in direct zonlicht. Een nieuwe airco zou binnenkort niet meer nodig zijn volgens wetenschappers van de universiteit van Stanford. “We hebben een nieuwe legering ontwikkeld die zonlicht en de warmte die het vasthoudt terug in de atmosfeer kaatst”, aldus professor Shanhui Fan, die het onderzoek leidde. De legering bestaat uit twee essentiële componenten, kwarts en silicium, die allebei erg weinig zonlicht absorberen.

Passieve koelingskracht

Panelen die behandeld worden met deze legering kunnen volgens de onderzoekers helpen om energie te besparen. Hoewel de panelen zelf geen stroom opwekken, leveren ze wel energie op door de besparing van de energiefactuur. De energie die bespaard wordt doordat airco-installaties niet hoeven te draaien wordt door de onderzoekers berekend op honderd watt per vierkante meter.

“Standaard zonnepanelen wekken ongeveer evenveel energie op. In theorie zouden de koelingspanelen de zonnepanelen dus kunnen vervangen”, aldus professor Fan. Daarnaast wijst het onderzoeksteam erop dat de koelingspanelen passief zijn. Ze bevatten geen bewegende delen en werken van zodra je ze bevestigd aan de muur.

Oplossing sociaal probleem

Naast commerciële toepassingen zien professor Fan en zijn team in de nieuwe technologie ook een oplossing voor een sociaal probleem. “We denken dat onze technologie kan ingezet worden op de plaatsen in de wereld waar airco niet altijd een optie is, zoals in derdewereldlanden.” (JS)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels