Nieuwe normen voor dakisolatie en beglazing doen verhuurders hun panden sneller verkopen

Nieuwe normen voor dakisolatie en beglazing doen verhuurders hun panden sneller verkopen

Actualiteit, Nieuws

Vastgoedmakelaars stellen vast dat steeds meer verhuurders hun huurwoningen sneller van de hand willen doen. De reden? De nieuwe normen voor dakisolatie en dubbele beglazing die ingaan op 1 januari 2020.

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle woningen inderdaad verplicht voorzien zijn van dakisolatie en dubbele beglazing. Dat geldt voor alle woningen (koop- en huurwoningen) die voor 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Woningen die daarna zijn gebouwd voldoen meestal al aan deze nieuwe verplichtingen. Voldoet een woning niet aan de nieuwe regelgeving, dan krijgt ze strafpunten opgelegd (9 bij de afwezigheid van dubbel glas of beter, en 15 bij de afwezigheid van dakisolatie). En net daar wringt het schoentje voor de verhuurders. Want vanaf 15 strafpunten kan de woning ongeschikt worden verklaard.

Renoveren te duur

Veel verhuurders zien het echter niet zitten om nu nog aan het renoveren te gaan. Voor sommige woningen kan de kostprijs inderdaad oplopen tot enkele (tien)duizenden euro’s. Een investering die zich niet snel laat terugbetalen. De marktwaarde van de woning of de huuropbrengsten zullen immers niet evenredig stijgen. Verkopen, denken dan ook velen. Want als een verhuurder nu verkoopt aan de marktwaarde, en dus zonder de renovatiekosten te betalen, kan hij opnieuw investeren in een ander pand dat wel aan de nieuwe voorwaarden voldoet.

Betaalbare woningen

Volgens Heylen Vastgoed, die de marktanalyse liet uitvoeren, kan dit positief uitdraaien voor onder andere jonge gezinnen en starters die op zoek zijn naar betaalbare woningen. De verouderde panden die anders verhuurd werden, komen nu volgens hen aan een correcte en betaalbare prijs op de markt. Al zullen die nieuwe eigenaars ook extra investeringen moeten doen om het comfort in die woningen te verhogen…

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels