Nieuwe premie voor zonnepanelen

Nieuwe premie voor zonnepanelen

Actualiteit, Elektriciteit, Energie, Energiebronnen, Nieuws

Wie na 1 januari 2021 zonnepanelen voor de productie van groene stroom op zijn dak laat plaatsen, krijgt daar van de Vlaamse regering opnieuw een financieel steuntje voor. Het premiebedrag kan oplopen tot 1.500 euro.

Zo’n vijf jaar geleden werden de toenmalige subsidies – de zogenaamde groenestroomcertificaten – afgeschaft. Het systeem leidde tot oversubsidiëring, terwijl de dalende prijs van een fotovoltaïsche installatie en het systeem van de terugdraaiende teller de investering al rendabel maakten. Een PV-installatie verdien je nu op zo’n tien jaar (of zelfs minder) terug. 

Het voordeel van de terugdraaiende teller komt eind dit jaar echter te vervallen. Dat heeft te maken met de uitrol van de digitale meter. Waar eigenaars van zonnepanelen bij de klassieke meter met draaiteller een vaste ‘prosumentenvergoeding’ betalen voor het gebruik van het net (voor het stockeren van overtollige energie waardoor de teller terugdraait), zullen ze met een digitale meter moeten betalen voor het reële gebruik van het net. De digitale meter kan namelijk apart registreren hoeveel stroom er op het net wordt gezet en hoeveel er wordt afgehaald. Dit dreigt de afschrijftermijn te verlengen. 

Premie tot 1.500 euro voor bestaande woningen

Om de investering interessant te houden, voert Vlaams minister van Energie Zuhal Demir nu een nieuwe premie in. Het bedrag loopt op tot 1.500 euro en is afhankelijk van de grootte van de installatie. Je ontvangt 300 euro per geïnstalleerde kilowattpiek (kWp) voor de eerste 4 kWp, en 150 euro per kWp voor de schijf tussen 4 en 6 kWp. Daarboven is er geen steun meer. Een installatie van 6 kWp of meer krijgt dus 1.500 euro.

De premie is enkel bedoeld voor bestaande woningen met een bouwaanvraag van voor 2014 en loopt af eind 2024. Het premiebedrag zakt bovendien elk jaar met een kwart, naarmate de kostprijs van een installatie zakt. Zo wil Demir opnieuw een oversubsidiëring vermijden. 

De Vlaamse regering trekt 32 miljoen euro uit voor deze maatregel, wat betekent dat 21.333 gezinnen er gebruik van kunnen maken. Wetende dat een gemiddelde installatie zo’n 4 kWp bedraagt, zelfs iets meer.

Slim elektriciteit verbruiken

De premie kan inderdaad helpen om een nieuwe installatie sneller af te schrijven. Maar zelf kan je ook iets doen om het verlies van de terugdraaiende teller te compenseren, namelijk zo veel mogelijk de eigen opgewekte stroom zelf verbruiken. Want hoe hoger het onmiddellijke gebruik, hoe minder je stroom van het net moet halen. Zo kan je bijvoorbeeld je huishoudtoestellen laten draaien op het moment dat de stroomproductie het hoogst is.

Nog even dit: wie nog voor 2021 zonnepanelen laat installeren, kan kiezen of hij of zij nog gedurende 15 jaar gebruik wil maken van de terugdraaiende teller (inclusief prosumentenvergoeding) of overschakelt op het nieuwe systeem van de digitale meter.

Tekst Sarah De Meûter
Foto © iStock

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels