Nieuwe test met ‘luchtzuiverend cement’ in Leopold II-tunnel

Nieuws

In de Brusselse Leopold II-tunnel worden vanaf 21 januari nieuwe testen uitgevoerd om de zuiverende effecten van zogenaamd fotokatalytisch cement te meten.

Het proefproject past in een ruimer project om luchtvervuiling in steden tegen te gaan. De onderzoeksresultaten worden in de zomer van 2013 verwacht.

Fotokalytisch cement

Het proefproject is een primeur voor België. Het wordt gevoerd door het Europees consortium PhotoPAQ in samenwerking met Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels en haar administratie Mobiel Brussel. De testen lopen van 21 januari tot 4 februari.

Over een strook van 160 meter wordt in de Leopold II-tunnel een laag fotokatalytisch cement aangebracht. Door de combinatie van een katalysator en UV-licht trekken die materialen vervuilende stoffen als stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen aan.

Besparing op luchtventilatiekosten

De onderzoeksresultaten van het project worden in de zomer van 2013 verwacht. “Indien deze resultaten positief zijn, overweeg ik het project uit te breiden naar andere plaatsen in het Brussels Gewest. Het zou een besparing kunnen betekenen op de hoge kosten voor luchtventilatie”, zegt minister Grouwels.

Langste autotunnel van het land

In 2011 vond al een gelijkaardige test plaats in de Leopold II-tunnel. De resultaten bleken toen echter niet bruikbaar omdat de lichtintensiteit onvoldoende sterk bleek. De sterkte van het UV-licht bedroeg in de eerste test slechts 1,5 W/m&. In de nieuwe, verbeterde test wordt de lichtsterkte opgetrokken tot 4 W/m&.

De Leopold II-tunnel is met zijn lengte van 2,5 kilometer de langste autotunnel van het land. Dagelijks rijden er 65.000 voertuigen door. (Belga/KS)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels