Nog plaats voor 100.000 woningen in Vlaanderen

Nieuws

Op korte termijn is er zeker nog plaats voor 100.000 woningen, want nauwelijks 37 procent van de woonuitbreidingsgebieden is bebouwd. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsfederatie BIV.

Op korte termijn is er zeker nog plaats voor 100.000 woningen, want nauwelijks 37 procent van de woonuitbreidingsgebieden is bebouwd. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsfederatie BIV.

Samen met de bouwsector vraagt de BIV aan de Vlaamse regering dat die gebieden snel worden vrijgegeven zodat wonen weer betaalbaarder wordt. Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) werkte een plan uit dat wonen de komende 20 jaar betaalbaar moeten houden. Vastgoedmakelaars en de bouwsector menen dat er ook op korte termijn oplossingen mogelijk zijn.

63 procent nog niet bebouwd

“Bij de opmaak van de gewestplannen in de jaren 70 werden grote stukken woonuitbreidingsgebied ingekleurd die vandaag nog altijd niet zijn aangesneden”, zegt Dajo Hermans van BIV. “In totaal is 28.260 ha in Vlaanderen bestemd als woonuitbreidingsgebied. 63 procent daarvan is nog niet bebouwd. Het gaat vooral om gebieden in Oost-Vlaanderen en Limburg.”

Theoretisch gezien is er nog ruimte voor 208.500 woningen, maar niet alle voorziene gebieden zijn nog geschikt om er te bouwen omdat ze bijvoorbeeld in een overstromingsgebied liggen. “We vragen dan ook geen blinde vrijgave. Maar op korte termijn is er zeker plaats voor 90.204 tot 101.864 woningen. De gebieden zijn al ingekleurd. Veel werk moet er dus niet aan vooraf gaan”, aldus Hermans.

‘Verstandig bekijken wat mogelijk is’
Toch is het niet zo eenvoudig volgens Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA). Hij zegt dat hij niet zomaar alle woonuitbreidingsgebieden kan vrijgeven. Wel wil hij gebied per gebied “verstandig” bekijken waar er mogelijkheden zijn, aldus Muyters op de VRT-radio.

De minister merkt op dat daar ook regels aan gebonden zijn. Hij wil bekijken welke gebieden wel in aanmerking komen om aangesneden te worden en welke drempels daarvoor weggenomen moeten worden. Door meer bouwgrond op de markt te gooien, zouden de prijzen moeten zakken. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels