Nog steeds geen herstel voor de Vlaamse bouwsector

Nog steeds geen herstel voor de Vlaamse bouwsector

Nieuws

De bouwbarometer, die opgesteld wordt na een bevraging bij een representatief panel, toont aan dat de bouwsector na drie jaar nog steeds in het rood zit. 42% geeft zelfs aan dat hun orderboekje minder gevuld is dan de voorbije twee jaren.

De bouwbarometer, die opgesteld wordt na een bevraging bij een representatief panel, toont aan dat de bouwsector na drie jaar nog steeds in het rood zit. 42% geeft zelfs aan dat hun orderboekje minder gevuld is dan de voorbije twee jaren.

De Bouwunie maakt elk kwartaal een bouwbarometer op waarbij een panel van Vlaamse bouwkmo-bedrijfsleiders bevraagd worden naar de hoeveelheid werk en de staat van de sector. Uit de laatste bouwbarometer kunnen we afleiden dat er nog geen sprake is van herstel voor de Vlaamse bouwsector.

Hiervoor zien zij verschillende oorzaken. De investeringsbereidheid van vooral bedrijven en overheden ligt laag, de concurrentie is uiterst scherp en gaat al te vaak gepaard met sociale-dumping-praktijken waardoor vooral bouwkmo’s die met eigen personeel werken zichzelf uit de markt prijzen.

Cijfers

Het is telkens een dubbeltje op zijn kant. Ongeveer 32% van de Vlaamse bouwkmo’s heeft nu meer werk dan in het vorige kwartaal, terwijl 28% nu minder opdrachten heeft. 20% van de bedrijfsleiders verwacht een stijging van het werkvolume in de eerstvolgende maanden terwijl 27% zich minder opdrachten ziet uitvoeren.

De orderboekjes op iets langere termijn zijn nog altijd aan de dunne kant. 17% van de kmo’s heeft nog voor meer dan een half jaar werk (voor de crisis was dat meer dan 30%) terwijl 46% maar voor maximum 3 maanden goed zit. 42% geeft aan dat het orderboekje duidelijk slechter gevuld is dan in de voorbije twee jaren. 15% heeft een beter gevulde orderportefeuille.

Enorme concurrentie

De prijzen die de aannemers voor hun werk kunnen aanrekenen, staan serieus onder druk. Deze zijn volgens 39% van de bouwbedrijven opnieuw gedaald. De oorzaken zijn niet ver te zoeken: er is weinig werk en de concurrentie verscherpt alleen maar, omwille van de crisis (minder opdrachten) maar ook door een toename van de oneerlijke concurrentie (in zijn diverse vormen, gaande van zwartwerk, over fraude en het niet-naleven van de regels tot regelrechte dumpingpraktijken). De helft van de bouwbedrijven geeft aan dat de concurrentiestrijd enkel harder wordt.

Slechte betalers

Ondertussen kampt de bouw nog altijd met een hoog aantal slechte betalers (29% spreekt van een toename) waardoor de winstgevendheid van de bouwbedrijven nog meer onder druk staat. Een op vier zegt dat deze verslechterd is en dat ze hierin op korte termijn geen verandering ten goede verwachten.

Werkgelegenheid

De werkgelegenheid in de bouwsector lijdt daar enorm onder. 9% van de Vlaamse bouwbedrijven werkt vandaag met meer personeel, 17% met minder. 15% denkt in de toekomst meer werknemers in dienst te hebben dan vandaag terwijl 18% zegt dat het er minder zullen zijn. Ze verklaren niet te kunnen opboksen tegen de goedkopere concurrentie.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels