Nog te weinig zonnepanelen op Vlaamse daken

Nog te weinig zonnepanelen op Vlaamse daken

Energie

Op de Vlaamse daken liggen nog te weinig zonnepanelen. Dat blijkt uit een analyse van het Vlaams Energieagentschap (VEA) naar het zonnepotentieel op de ruim 2,5 miljoen daken in Vlaanderen. Minister van Energie Bart Tommelein roept iedereen op om een tandje bij te steken.

Volgens het energieplan van Tommelein moeten zonnepanelen in Vlaanderen tegen eind 2020 goed zijn voor een vermogen van in totaal 3.700 megawatt (MW). Dit terwijl onze daken in theorie tot wel 57.000 MW aankunnen. Uit de analyse van het Energieagentschap blijkt dat we met een totaalvermogen van ruim 2.500 MW aan geplaatste zonnepanelen, aan 4,4 procent van het zonnepotentieel komen.

Om de doelstelling van 2020 te halen, moeten we dat percentage opkrikken tot 6,5 procent. Vooral in de centrumsteden is het potentieel nog het grootst, zo stelt het VEA. Zo wordt in Antwerpen slechts een benuttingsgraad van 2,9 procent opgetekend. Ook onder meer Gent (3,6 procent) en Brugge (3,9 procent) onder het gemiddelde liggen. Op het niveau van de provincies zijn het West-Vlaanderen (3,8 procent), Vlaams-Brabant (3,8 procent) en Oost-Vlaanderen (4,1 procent) waar er nog plek te over is op geschikte daken. Limburg legt met 6,6 procent de beste benuttingsgraad voor, terwijl ook Antwerpen met 4,6 procent boven het gemiddelde scoort.

Tommelein feliciteert de steden, gemeenten en provincies met de inspanningen die ze al geleverd hebben. Toch merkt de minsiter op dat er nog veel ruimte is voor verbetering. ‘Ik wil hen vooral aanmoedigen om nog meer bedrijven, scholen, verenigingen en zoveel mogelijk inwoners te overtuigen’, zegt de minister.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels