‘Nood aan grensoverschrijdende aanpak van sociale fraude in bouwsector’

Nieuws

Vlaamse Bouwbedrijven verliezen massaal opdrachten aan buitenlandse bedrijven die de Europese detacheringsregels misbruiken en buitenlandse werknemers en (schijn)zelfstandigen tewerkstellen onder de legale marktprijzen.

Voor Bouwunie is de aanpak van sociale fraude één van de grootste prioriteiten in de bouwsector. Onder meer door de bovenstaande praktijken zijn er op 3 jaar tijd niet minder dan 9.000 arbeidersjobs verdwenen in Vlaanderen. In België gaat het zelfs om 14.760 jobs.

De unie is dan ook tevreden dat staatssecretaris Bart Tommelein samen met zijn collega’s een Benelux-verklaring ondertekende over nauwere samenwerking in de strijd tegen grensoverschrijdende sociale fraude. “Dit is een belangrijke stap omdat we in de bouwsector merken dat het gros van de buitenlanders die op onze werven aanwezig is ons land binnenkomen via Nederland”, zegt Jean-Pierre Waeytens secretaris-generaal van Bouwunie.

Bouwunie hoopt dat de positieve effecten van een dergelijke samenwerking een voorbeeld zijn en navolging krijgen in de andere en grotere EU-lidstaten. Het herhaalt dat de aanpak van de sociale fraude in de bouw zoals voorzien in het ‘Plan voor Eerlijke Concurrentie’ van staatssecretaris Bart Tommelein hand in hand moet gaan met een substantiële lastenverlaging die dringend ingevoerd moet worden in de sector.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels