Nood aan investeringen voor energiezuinig wonen

Duurzaam bouwen, Immo, Nieuws

Bouwunie zegt dat de nood aan premies en stimuli voor energiezuinig bouwen meer dan ooit nodig zijn. "Investeren in het energiezuiniger maken van woningen is economisch beter dan niets doen", klinkt het.

De Bouwunie benadrukt dat de overheid alle mogelijke inspanningen moet doen om energiezuinig wonen te stimuleren. “Het energiezuiniger maken van de woning is – ook financieel – interessanter dan helemaal niets doen. De uitstoot van schadelijke stoffen daalt en het woningenpark moderniseert”, luidt het.

Hiervoor is er volgens de Bouwunie nood aan sensibilisering en ondersteuning van de juiste investeringen. “Zonder extra algemene ondersteuning voor de plaatsing van energiezuinige ramen en verwarmingsinstallaties geraken we er niet.”

Juiste investeringen

Om te weten welke investeringen de ‘juiste’ zijn bekeek Bouwunie aan de hand van een concrete woningrenovatie welke renovaties de meeste energiewinst opleveren. De isolatie van het dak en de muren inclusief het vervangen van het buitenschrijnwerk en de beglazing, en de vervanging van de verwarmingsketel door een hoogrenderend exemplaar, zo blijkt.

Volgens een eerste raming van Bouwunie is het zelfs mogelijk om met een budget van 70 tot 80.000 euro een verouderde woning om te vormen tot een moderne woning die voldoet aan de huidige comforteisen én de EPB-eisen die gelden voor een nieuwbouwwoning, met name: een K-peil 40 en een E-peil 70.

Dankzij de nog bestaande premies en belastingverminderingen voor bepaalde energiebesparende investeringen, kunnen nog andere noodzakelijke investeringen worden gedaan zoals de behandeling van de muren en de vloer tegen opstijgend vocht, de aanpassing van de elektrische installatie en de plaatsing van rookmelders. Met de energiewinstcalculator van VEA kan de verbouwer zelf uitrekenen hoeveel elke investering oplevert: http://www.energiesparen.be/energiewinst

De bestaande premies en belastingsverminderen zijn echter niet voldoende. Zo pleit Bouwunie voor een behoud van de ondersteuning voor dakisolatie. Daarnaast moeten er opnieuw stimuli komen voor het vervangen van het buitenschrijnwerk en de raambeglazing.

Tot slot wordt erop gewezen dat niet alle woningen op een rendabele manier gerenoveerd kunnen worden. Soms is afbraak een betere oplossing. Het verlaagde btw-tarief van 6% op sloop en heropbouw dat geldt in enkele stadsgebieden uitbreiden tot het ganse Belgische grondgebied zou daarvoor een oplossing kunnen bieden. (RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels