Notaclick moet openbare verkopen toegankelijker maken

Nieuws

De Belgische notarissen hebben een onlineplatform "Notaclick" gelanceerd om vastgoed te kopen en te verkopen.

De Belgische notarissen hebben dinsdag het onlineplatform “Notaclick” gelanceerd om vastgoed te kopen en te verkopen.

Geïnteresseerde kopers kunnen er elektronisch bieden op vastgoed en de notarissen staan garant voor een veilig, betrouwbaar en transparant verkoopproces. Dat meldde de voorzitter van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, Bart van Opstal, tijdens een persconferentie.

“Notaclick” is een nieuwe stap in de verdere modernisering van het beroep. Met het project willen de notarissen de openbare verkopen toegankelijker maken voor een breder publiek. “De verkopingen zullen gemakkelijk te volgen zijn. Mensen hoeven niet per se verlof te nemen, zoals bij een traditionele openbare verkoping. Ze kunnen zelfs biedingen uitbrengen vanachter de computer.

Essentieel is dat we een systeem willen aanbieden dat optimale zekerheid biedt over het pand en de verkoop, zodat de koper en de verkoper de transactie zorgeloos kunnen afsluiten”, aldus Van Opstal. De biedingen van kopers via “Notaclick” zijn bindend. Bovendien wordt elk bod bevestigd met de elektronische identiteitskaart van de bieder en de daaraan verbonden pincode.

De notaris zal gedurende het hele proces de nodige controles uitvoeren. Voor de verkoop worden de hoogste bieders door de notaris uitgenodigd in zijn kantoor om alle manipulatie en mogelijke pogingen tot fraude te vermijden.

Op 3 oktober kan voor het eerst elektronisch geboden worden. (Belga/INM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels