Notarissen verzuipen in het werk door nakende btw-stijging

Notarissen verzuipen in het werk door nakende btw-stijging

Immo, Nieuws

De Belgische notarissen worden overstelpt met aanvragen om zaken voor het eind van het jaar af te handelen. Er is vooral een sterke stijging van notariële akten rond groene leningen.

Het is echt uitzonderlijk druk, zegt Bart van Opstal, notaris in Oostende en voorzitter van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (KFBN). “Uit wat ik op mijn kantoor zie en van collega’s hoor, gaat het om een stijging van 10 tot 20 procent in vergelijking met een normale maand december.” Voor definitieve cijfers is het wachten tot begin januari.

Vanaf 1 januari 2012 moeten de ongeveer 1.450 Belgische notarissen 21 procent btw innen bij hun klanten en deze bedragen doorstorten aan de overheid. De Koninklijke Federatie vroeg een overgangsperiode van zes maanden. Dat was nodig om de softwarepakketten te laten aanpassen en de nodige opleidingen te voorzien. Op de aankoop van een woning van 200.000 euro zijn normaal gezien ongeveer 2.000 euro notariskosten verschuldigd. Daar komt voortaan 400 euro bovenop.

Groene lening

Naast de prijsverhoging zijn er ook een aantal regeringsbeslissingen die een stormloop bij de notarissen veroorzaken. “We zien een sterke stijging van notariële akten rond groene leningen. Veel banken staan zo’n krediet toe op voorwaarde dat er een hypothecaire waarborg wordt gevestigd. Aangezien de regering het systeem van groene leningen gaat afschaffen, probeert iedereen die zo’n lening heeft afgesloten de akten nog voor 1 januari rond te hebben.”

Daarnaast krijgen de notarissen veel aanvragen van vennootschappen om aandelen aan toonder om te zetten in aandelen op naam. Daarvoor is een statutenwijziging nodig die voor een notaris moet gebeuren. (Belga/RDM)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels