Nulenergiewoning E-Cube geopend in Gent

Nieuws

Met hun nulenergiewoning dingen de Gentse studenten als enige Europeanen mee naar een prijs in de Solar Decathlon.

De “E-Cube”, een nulenergiewoning die ontwikkeld is door studenten burgerlijk ingenieur-architect, is maandagmiddag letterlijk van stroom voorzien door de Gentse rector Paul Van Cauwenberge en Robert Faucher, Deputy Chief of Mission op de VS-ambassade in Brussel.
De “E-Cube” neemt als Europees finalist deel aan de Solar Decathlon, een wereldwijde wedstrijd die georganiseerd wordt door het Department of Energy van de Verenigde Staten. “De E-Cube wekt via zonnepanelen zelf alle energie op die het huis en zijn bewoners nodig hebben”, aldus projectleider Toon Vermeir.

“De woning bestaat uit geprefabriceerde onderdelen die op een slimme manier modulair in elkaar worden gepast, zodat de huiseigenaar zijn woonruimte in functie van het beschikbare budget of van de wijzigende gezinsomstandigheden gaandeweg kan uitbreiden of herschikken.”

Doe-het-zelf
Door zijn modulaire opbouw en de kant-en-klare onderdelen, is de woning volgens de studenten een betaalbaar doe-het-zelfpakket. “De E-Cube is het resultaat van een unieke combinatie van enerzijds technische know-how van een nieuwe generatie ingenieurs-architecten en anderzijds de duurzame en kwaliteitsvolle bouwmaterialen van Belgische bedrijven die sponsorden.

De nul-energiewoning werd gebouwd door veertig studenten en medewerkers van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur. De woning is gebouwd met materiaal van Daikin (koeling, verwarming en ventilatie), Eternit (gevelbekleding), Linea Trovata (zonnepanelen), Niko (elektrische installatie), Reynaers Aluminium (buitenschrijnwerk), Umicor en Unilin (vloer-, wand- en dakpanelen).

De E-Cube staat tot 9 juli opgesteld naast het Ufo-gebouw in de Sint-Pietersnieuwstraat. Daarna wordt het vanaf 22 september opgesteld in Washington. (Belga)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels