Bekijk de galerij In beeld: oase van rust in drukke studentenstad

In beeld: oase van rust in drukke studentenstad

Nieuwbouw gesloten, Reportages

Wonen, werken, tot rust komen, gasten ontvangen: het kan allemaal in deze hedendaagse stadswoning, die is ingeplant op een grotendeels ommuurd perceel van amper 44 vierkante meter.

Het verhaal achter deze knappe nieuwbouwwoning in Leuven is op zijn minst “apart” te noemen. Eigenares Kristien woonde al dertig jaar in een 18e-eeuwse stadswoning en kreeg op een gegeven moment te maken met verzakkingen door werken in de aanpalende woning. Ze contacteerde Blanco Architecten voor een technische expertise.

Nieuwe woning

Al snel kwamen ze tot de conclusie dat de schade onherstelbaar was. Een ingrijpende renovatie was de investering niet meer waard. Maar in plaats van in de put te zitten, beschouwde Kristien dit als een unieke kans om haar droomhuis te realiseren waarin ze de rest van haar leven comfortabel kon wonen.

Het verschil met de voormalige, afgebroken woning is groot. Een garage op het gelijkvloers, een leefruimte met keuken op de eerste verdieping en een bad- en slaapkamer onder het dak: veel meer was het niet. Het huidige bouwprogramma biedt veel meer mogelijkheden: een ruime garage met bergruimte op het gelijkvloers, een slaapkamer, badkamer, wasruimte en aparte wc op de eerste verdieping, een keuken en een zitruimte op de tweede verdieping, een bureauruimte annex eetplaats en ‘meeting lounge’ met toilet en overdekt terras op de derde verdieping en een ‘urban veranda’ op de vierde verdieping.

Doordachte ruimtelijke indeling

Ondanks de veelheid aan functies en de beperkte footprint van de nieuwe woning, voelt ze allerminst beklemmend aan. De architecten hebben elke vierkante meter maximaal én creatief benut. De verdiepingen zijn in feite opgevat als open ruimtes met één hoofdfunctie.

Dankzij die doordachte indeling heb je zeker niet het gevoel dat de ruimtes in hokjes bij elkaar gepropt zijn. En door de slaapkamer in te richten op de eerste verdieping en de leefruimtes te verplaatsen naar de hogere etages, geniet Kristien nu optimaal van het daglicht.

Tekst Tim Janssens

Foto’s Laurent Brandajs

Lees de volledige reportage in Ik ga Bouwen 414

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels