Omring je terras met planten

Omring je terras met planten

Outdoor, Tuin en planten

Planten zijn de absolute sfeermakers in je tuin. Plant je ze rond het terras, dan kan je niet enkel genieten van kleur en geur, maar je maakt het er des te intiemer en gezelliger om te zitten. Deze planten doen wat je van ze verwacht.

Zet niet zomaar wat planten bij het terras, maar ga voor planten die een meerwaarde leveren en je terras nog aantrekkelijker maken.

Goed om te weten
> September is de maand bij uitstek om in je tuin aan de slag te gaan. Het is het moment om vaste planten, coniferen, klimplanten en kruiden in de grond te steken.
> Oktober leent zich dan weer beter voor het planten van fruitbomen. Doordat de bodem de zomerse warmte nog vasthoudt en het wat vaker regent, zullen de bomen snel wortelen. Het is trouwens ook het moment om de lentebollen in de grond te stoppen (tulpen, hyacinten, narcissen…)
> In november is het dan nog de beurt aan de bomen en kleine fruitheesters, zoals de kruisbessenstruik.

Ga voor intimiteit

Een terras is des te gezelliger als je wat beschut zit, afgeschermd van open ruimte en inkijk. Vaste planten vormen een transparant scherm en bieden extra meerwaarde als ze in bloei staan. Een haag schermt het terras volledig af.

  • Vaste planten: Thalictrum, herfstanemoon, geitenbaard, duizendknoop (Persicaria’s)…
  • Haagplanten: taxus, beuk, liguster

Plant geur…

Een boord van 30 centimeter breed of drie potten volstaan voor voldoende geurende planten om een vleugje vakantiesfeer of dat gevoel van heerlijk nietsdoen op te wekken. Zet de planten liefst dicht tegen de boord, zodat ze af en toe aangeraakt worden en hun geur vrijgeven.

  • Rozemarijn, curryplant, lavendel, venkel, siertabak, boerenjasmijn en sterjasmijn.
Marc Verachtert

… en smaak

Laat je omringen door kruiden, zo heb je de smaakmakers bij elk hapje en drankje bij de hand. Stel het kruidenassortiment samen op basis van je eigen smaakvoorkeur. Zaaien of planten kan in volle grond, maar ook in aparte potten. Voordeel van dit laatste is dat een leeggeplukte pot makkelijk vervangen kan worden door een nieuw exemplaar.

  • Koriander, komkommerkruid, dille, basilicum en stevia zaai je elke maand in een vervangpotje.
  • Citroen- en geurgeranium, bieslook, salie, tijm, laurier, eendagslelie…

Filter de zon

Leid een klimplant over een draadconstructie of plant een dakboom. Dakbomen laten je de keuze tussen bomen die geforceerd in vorm worden gehouden door snoei- en leiwerk, en soorten die spontaan een breed uitgroeiende dak- of parasolvorm behouden.

  • Leiplanten: blauwe regen, leirozen, druif
  • Echte dakbomen: dakmoerbei, dakamberboom, geleide vormen van bollinde en traaggroeiende plataansoorten.
  • Parasolbomen: treurvormen van onder andere Japanse honingboom.
Marc Verachtert

Omring je met exoten

Om je helemaal elders te wanen, kan je exoten rond het terras planten. Er is grote keuze aan (sub)tropische tuinplanten die het goed doen in ons klimaat. Stadstuinen hebben hier een streepje voor, omdat ze extra beschut zijn tegen de koude noord- en oostenwind.

  • Olijfboom, Nandina, banaan, Europese dwergpalm, niet-woekerende bamboesoorten…

Tekst & beeld Marc Verachtert

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels