Bekijk de galerij Onder de kerktoren

Onder de kerktoren

Renovatie halfopen

In het centrum van Schepdaal, bij Dilbeek, staat een opvallend hedendaagse woning.

KRACHTLIJNEN 1. Gelegen in een dorpskom nabij een grootstad: bereikbaarheid van winkels, scholen, openbaar vervoer… 2. Zeer evenwichtige verdeling van de privé- en praktijkruimtes. 3. Een combinatie van een zuinige rijwoning en de vrijheid van een vrijstaande woning. 4. De boeiende samenwerking tussen architect en interieurarchitect zorgde voor een tot in de puntjes verzorgde afwerking.

ARCHITECTArchitectenbureau B-111, Johan Rutgeerts

“We zochten bewust een woning in een dorpskom. Een dorp groeit organisch, volgens de behoeften en de tijd verschijnen steeds weer andere stijlen en woningen. Wij houden van dit grillige karakter, het maakt het geheel levendig”, begint Ann-Sophie.

Ann-Sophie en Christophe vonden in Schepdaal een bestaande woning. In eerste instantie wilden ze dit gebouw omvormen tot gezinswoning met twee praktijkruimtes. Het huis was stevig gebouwd maar comfort was ver te zoeken en de gebruikte technieken hadden hun beste tijd gehad. Bovendien waren er vochtproblemen.

Werk en privé

In de nieuwbouw moesten ze met de beperkingen van een bestaand gebouw geen rekening meer houden en daarom werd het een open en modern huis met meer dan voldoende ruimte om aan al hun wensen te kunnen voldoen. De bouwaanvraag had wel nogal wat voeten in de aarde gehad. Er waren geen regels en dat maakte de dialoog en het contact tussen alle partijen er niet makkelijker op.

Vooraan kwamen de dienstruimtes met een gesloten karakter, achteraan het privé-gedeelte met een grote openheid naar de tuin en de achterliggende groene zones. De straatgevel (noord – noordoost georiënteerd) is deels opgebouwd uit traditioneel metselwerk met een blauwe Paepesteen als gevelsteen, deels met cederplanken en deels met crepi afgewerkt. Links liggen de garage als buffer naar het kerkplein, de algemene inkom en de toegang tot de veeartsenpraktijk van Christophe.

De grote voordeur leidt naar het privégedeelte en het kantoor van Ann-Sophie. Haar wacht- en vergaderzaaltje is verbonden met de grote inkomhal die deel uitmaakt van de privéruimtes. Haar klanten komen via deze hal in haar kantoor dat ook op de tuin uitgeeft. Daarnaast ligt de ruime woonkeuken. Ann-Sophie: “Omdat ik vanuit mijn bureau de tuin kan zien en door de rechtstreekse verbinding met de keuken, sta ik altijd in nauw contact met mijn kinderen.”

Energiezuinig

De tuinzijde (oriëntatie zuid – zuidwest) kreeg een heel open en hedendaagse structuur. De lange en hoge glazen gevel, gevat in een dunne stalen structuur, omarmt als het ware de ruime stadstuin. De weide die achter de tuin ligt, versterkt het open zicht. Het kantoor van Ann-Sophie, de eetkeuken en de leefruimte met speelhoek vormen dankzij de hoge ramen ook optisch een geheel.

Het trappenhuis ligt langs de kant van de kerk en heeft, met uitzondering van een aantal hoge ramen, een gesloten karakter. Johan Rutgeerts vond de ligging net naast de kerk een boeiend gegeven en wou dit ook in de woning integreren. Daarom kan men hier van op elke verdieping de kerktoren zien.

Via een sobere trap in Franse eik komen we op de eerste verdieping. De nachthal is van het trappenhuis afgesloten met een glazen deur. Ann-Sophie: “De slaapruimtes worden niet vaak verwarmd en om energie te besparen – beneden is een grote, open ruimte verbonden met de hal – wilden we het nachtgedeelte afsluiten.”

Chantal Verrecas

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels