Onderhoud van houten tuinmeubelen

Onderhoud van houten tuinmeubelen

Buitenmeubilair

De lente hangt stilaan in de lucht. Tijd dus om de tuinmeubelen op te frissen. Maar ook wie nieuwe wil kopen, kan alvast het onderhoud in het achterhoofd houden.

Tuinmeubelen bestaan in verschillende uitvoeringen maar het reinigen en het onderhoud worden vooral bepaald door het materiaal waaruit ze gemaakt zijn. Alle informatie over houten tuinmeubelen en hoe u ze het best kan onderhouden.

Teak

Hoewel een klassieker is teakhout nog steeds populair voor tuinmeubelen. Het is een duurzame, exotische houtsoort die geen beschermingsbehandeling nodig heeft. Het hout bezit van nature veel olie en mineralen, waardoor het goed bestand is tegen aanvallen van insecten en tegen zon en regen. Onbehandeld teakhout zal onder invloed van klimaatfactoren gelijkmatig verkleuren tot een grijze patina.

Olie

Hou je niet van die grijze tint, dan kan je nieuwe meubelen inwrijven met speciale teakolie voor tuinmeubelen. Regelmatig bijwerken van de laag olie behoudt de originele houttint van het meubel. Is het meubel al grijs, dan kun je het bewerken met een speciaal product waardoor de oorspronkelijke houtkleur terugkomt.

Zachte borstel

Vergrijsd teak moet je elk jaar grondig reinigen om alle vuil te verwijderen met een lauw zeepsopje en een zachte borstel. Nadien goed spoelen. Zwarte vlekken ga je te lijf met een speciaal reinigingsproduct. Dat zijn schimmels die diep in het hout zitten. De aangepaste reinigingsproducten zijn dikwijls op basis van chloorhoudende producten of bevatten oxaalzuur. Wees dus voorzichtig en volg de gebruiksaanwijzingen.

Opgelet voor andere materialen

De producten die u gebruikt voor hout kunnen ijzer en aluminium aantasten. Bevatten uw meubels ook dergelijke metalen, dan dient u die stukken goed af te plakken om schade te voorkomen. Pas ook met de hogedrukreiniger: de kracht van de straal is zo groot dat het hout makkelijk beschadigd raakt. Vetvlekken verwijder je best met een ontvettingsmiddel en een zachte borstel, waarna je spoelt met zuiver water

Jef Sels

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels