Onderhoud van houten tuinmeubelen

Onderhoud van houten tuinmeubelen

Buitenmeubilair

Hoewel een klassieker is teakhout nog steeds populair voor tuinmeubelen. Het is een duurzame, exotische houtsoort die geen beschermingsbehandeling nodig heeft.

Het hout bezit van nature veel olie en mineralen, waardoor het goed bestand is tegen aanvallen van insecten en tegen zon en regen. Onbehandeld teakhout zal onder invloed van klimaatfactoren gelijkmatig verkleuren tot een grijze patina.

Hou je niet van die grijze tint, dan kan je nieuwe meubelen inwrijven met speciale teakolie voor tuinmeubelen (te vinden in gespecialiseerde tuincentra en in doe-het-zelfzaken). Regelmatig bijwerken van de laag olie (zie voorschriften van de fabrikant van het product) behoudt de originele houttint van het meubel.

Is het meubel al grijs, dan kun je het bewerken met een speciaal product (eventueel na opschuren van het hout) waardoor de oorspronkelijke houtkleur terugkomt. Producten te vinden in gespecialiseerde tuincentra en in doe-het-zelfzaken.

Vergrijsd teak moet je elk jaar grondig reinigen om alle vuil te verwijderen met een lauw zeepsopje en een zachte borstel. Nadien goed spoelen.

Zwarte vlekken ga je te lijf met een speciaal reinigingsproduct. Dat zijn schimmels die diep in het hout zitten. De aangepaste reinigingsproducten zijn dikwijls op basis van chloorhoudende producten of bevatten oxaalzuur. Wees dus voorzichtig en volg de gebruiksaanwijzingen.

Pas op: De producten kunnen ijzer en aluminium aantasten. Bevatten je meubels ook dergelijke metalen, dan dien je die stukken goed af te plakken met plasticfolie om schade te voorkomen. Messing wordt niet aangetast.

Opgelet met de hogedrukreiniger: de kracht van de straal is zo groot dat het hout makkelijk beschadigd raakt. Daardoor verhoogt de kans op algengroei (groene aanslag).

Vetvlekken verwijder je best met een ontvettingsmiddel en een zachte borstel, waarna je spoelt met zuiver water.

Tekst Jef Sels

Ik ga Bouwen & Renoveren 05/2008

Tips

TIP

1: Op een terras waar de meubelen in teak geen gelijkmatige bezonning krijgen, kan het gebeuren dat ze ongelijkmatig grijs worden, wat weinig esthetisch is. In dat geval behandel je ze best dadelijk na aankoop met teakolie.

2: Komen er onderdelen van een duur houten tuinmeubel los, probeer die dan nooit snel zelf te ‘herstellen’ met nagels of schroeven. Die metalen onderdelen kunnen roesten en het hele meubel lelijk maken; als het hout al niet scheurt bij een onoordeelkundige reparatie. Vraag liever aan het tuincentrum of aan een goede timmerman om het meubel professioneel te herstellen. Vraag wel eerst een schriftelijke prijsofferte om onaangename verrassingen te vermijden!

Extra: Agressieve reinigingsproducten

Een gewoon sopje van zachte (bruine) zeep is het meest aangewezen. Dat sopje is ook niet schadelijk voor je grasveld of planten. Het is bovendien biologisch afbreekbaar.

Agressieve reinigingsmiddelen als allesreinigers, chloorhoudende producten (javelwater bijvoorbeeld) en bijtende producten kun je best vermijden voor het onderhouden of opfrissen van tuinmeubelen. Vooral metalen onderdelen kunnen te lijden hebben van dergelijke producten.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels