Onderhoud van klimaatgroepen in Brussel: nieuwe regelgeving

Onderhoud van klimaatgroepen in Brussel: nieuwe regelgeving

Energie

Op 1 september 2012 wordt een arrest van kracht met betrekking tot de prestaties, het onderhoud en de controle van systemen voor klimaatregeling.

Nieuwbouw wordt tegenwoordig steeds beter geïsoleerd en afgedicht. De energieprestaties die daarvan het gevolg zijn, bewijzen hun nut in de winter, maar kunnen in sommige gevallen het risico op oververhitting in de hand werken.
Het gebeurt wel vaker dat er in dergelijke woningen enkele jaren later een installatie voor klimaatregeling wordt geïnstalleerd om dat probleem te verhelpen. De werking van een installatie die frisse lucht aanlevert, vergt echter veel energie, iets waar het resultaat op het EPB-certificaat zwaar onder gaat lijden.

Precies daarom werkte het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hierrond een regelgeving uit: op 1 september 2012 wordt een arrest van kracht met betrekking tot de prestaties, het onderhoud en de controle van systemen voor klimaatregeling. Ook de erkenningsprocedures voor de EPB-technici en controleurs worden erin vastgelegd. Denk dus maar niet dat u die werken aan om het even welke aannemer kunt toevertrouwen!

Qua prestaties, stelt het arrest eisen aan de warmte-isolatie van de leidingen. Verder werd ook een eis inzake de verdeling van koud water en lucht ingeschreven. Voor wooneenheden die beschikken over een klimaatgroep met een beperkt vermogen (tussen 12 en 100 kW) heeft het arrest weinig gevolgen. Tussen twee onderhoudsbeurten mag niet meer dan vijftien jaar voorbij gaan. Er werden vijf aandachtspunten gedefinieerd die tijdens controles in de gaten moeten worden gehouden:

– evaluatie van de afmetingen van het systeem;
– nazicht van de regelparameters;
– checken van de onderhoudsregelmaat;
– formuleren van aanbevelingen omtrent mogelijke verbeteringen;
– controle op de naleving van de geldende EPB-normen.

Een erkend technicus moet een controlerapport opmaken waarvan de inhoud eveneens door het arrest wordt gedefinieerd. Onder het vermogen van 12 kW worden geen wettelijke onderhoudsverplichtingen opgelegd.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zal er dit jaar dus heel wat veranderen op het vlak van klimaatregeling in huis. Een gouden regel: de beste energie is die energie die u niet verbruikt! Wat de energieprestaties van uw woning betref, werpt een doordacht ontwerp méér vruchten af dan welk systeem voor klimaatregeling ook.

Cédric Bourgois

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels