Onderhoud van kunststof tuinmeubelen

Onderhoud van kunststof tuinmeubelen

Buitenmeubilair

Kunststof is tegenwoordig hét materiaal voor de vervaardiging van tuinmeubels. Je ziet het in allerlei vormen: gevlochten als riet, geweven als textiel, imitatie van hout, met een pure plasticlook ...

De meeste kunststoffen zijn composieten: een samenstelling van verschillende materialen. Die chemische samenstelling bepaalt de levensduur, maar ook de mate waarin de meubels bestand zijn tegen uv-straling en tegen weer en wind.

Meest bekende voorbeelden van deze categorie zijn Lloyd Loom (kraftpapier gewikkeld om een metalen draad, die wordt geweven of gevlochten) en batyline® (polyestervezel voorzien van een pvc-coating, die vervolgens wordt geweven).

Kunststof is dikwijls gevoelig voor uv-straling. Je zou enigszins vereenvoudigd kunnen zeggen dat kunststoffen zijn opgebouwd uit schakels die driedimensioneel verbonden zijn. Uv-stralen ‘knippen’ als het ware sommige schakels door en gaandeweg wordt de structuur daardoor brozer en breekbaarder. Vooral op koudere momenten zal de kunststof breken onder belasting.

Volle kunststof tuinmeubelen reinig je best met een lauw zeepsopje en een spons of zachte borstel. Goed spoelen om alle vuil en sop weg te werken.

Licht verweerde of sterk vervuilde tuinmeubelen glanzen weer als nieuw na een behandeling met een ‘kunststofvernieuwer’. Die producten werken een beetje zoals een car polish. Ze verwijderen het verweerde en vuile toplaagje en polieren de onderliggende laag volledig glad. Verschillende fabrikanten leveren dergelijke producten (in tuincentra en doe-het-zelfzaken). Volg nauwkeurig de gebruiksaanwijzing (soms moet je steeds in één richting wrijven bijvoorbeeld) van de fabrikant.

Opmerking: gevlochten kunststof tuinmeubelen zijn eveneens weersbestendig. Bij kouder weer is het vlechtwerk iets minder soepel en dus kwetsbaarder. Maar doorgaans zit je dan niet in je tuin.

Tekst Jef Sels

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels