Onderhoud van metalen tuinmeubelen

Onderhoud van metalen tuinmeubelen

Buitenmeubilair

Metalen tuinmeubelen worden makkelijk aangetast door chloorhoudende vloeistoffen. Worden ze gebruikt in de buurt van het zwembad (waarin meestal chloorhoudende producten worden gebruikt voor het onderhoud en de hygiëne), dan worden ze best op het einde van de dag afgespoeld met zuiver water om aantasting door chloor te vermijden.

Aluminium

Aluminium roest niet maar wordt soms vuilzwart. Soms is er ook een witachtige uitslag te zien.

Dat en ander vuil kun je makkelijk verwijderen met lauw water en een zachte spons of borstel.

Er bestaan speciale producten om aluminium te reinigen en te beschermen, die je vindt in doe-het-zelfzaken of in winkels voor autotoebehoren. In het laatste geval gaat het om producten die normaal gebruikt worden voor het onderhoud van autovelgen in aluminium.

Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen voor uw meubelen want ze kunnen het metaal aantasten.

Geanodiseerd aluminium heeft een harde toplaag die niet makkelijk zal verweren en die dus enkel afgewassen moet worden met lauw zeepsop en een spons of zachte borstel.

Staal

Stalen tuinmeubelen zijn meestal beschermd door een verflaag of een stevig aansluitende kunststoflaag. Om die meubelen in goede staat te houden kun je ze afwassen met een lauw zeepsopje. Een verflaag kan behandeld worden met een wax en cleaner zoals gebruikt voor het onderhoud van de lak van een wagen.

Opgelet: een cleaner is doorgaans een polijstmiddel dat de verweerde oppervlakte van de verflaag verwijdert en de daaronder liggende verflaag glanzend polijst. Doe dat niet te vaak (alleen als het echt nodig is) en let op de gebruiksaanwijzing. Een waxlaag daarentegen kan je wel elk seizoen gebruiken.

Roestvrij staal is zeer weerbestendig en een eenvoudig onderhoud met sop en spons kan hier volstaan.

Ook de metalen onderdelen (pootjes, verstevigingen …) bij houten en kunststof meubelen kunnen op dezelfde manier behandeld worden als hierboven beschreven.

Voor het onderhoud van uw houten tuinmeubelen, klik hier.

Tekst Jef Sels

Ik ga Bouwen & Renoveren 05/2008

Extra: Kussens en bekleding

Voor kussens en bekleding worden verschillende soorten stoffen gebruikt die elk hun eigen onderhoudsvoorschriften hebben. Vermijd in elk geval dat ze nat worden en dan langzaam in een warme plaats drogen: dat is een zekere manier om schimmels te kweken. Is er kans op regen, dan haal je kussens en andere bekleding weg en berg je ze weg in het tuinhuisje of op een andere droge plek

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels