Onderhoud van rotan tuinmeubelen

Onderhoud van rotan tuinmeubelen

Buitenmeubilair

Ooit veel voorkomend, maar de jongste decennia minder populair als materiaal voor tuinmeubilair is rotan, een exotische, snelgroeiende plant uit het regenwoud.

Rotan laat zich zeer gemakkelijk buigen en is daardoor zeer geschikt voor meubilair. Alleen rotanmeubelen van ongeschilde rotanstengels zijn bestemd voor gebruik buitenshuis. Ze zijn te herkennen aan de harde, gele bast. Ze worden beschermd tegen de weersomstandigheden door een aantal ongekleurde laklagen.

Het onderhoud beperkt zich tot afstoffen en afwassen met een lauw zeepsopje en een zachte borstel. Waar de rotanstengels over of vlak naast elkaar liggen, is het moeilijk om ze goed te reinigen, dus daar moet je goed op letten.

Is de laklaag beschadigd of aan vervanging toe, dan moet het geheel goed opgeschuurd en ontstoft worden. Daarna breng je een of twee laklagen aan. Gebruik bij voorkeur een “bootvernis” die goed bestand is tegen vocht. Dat is een één-componentpolyurethaanvernis.

Ik ga Bouwen & Renoveren 05/2008

Extra: opslag tuinmeubelen

Bij langere regenperiodes en zeker voor de winter sla je tuinmeubelen best op in een droge, niet-verwarmde ruimte. Heb je zo’n ruimte niet en moeten de meubelen buiten blijven, dan zet je ze best onder een afdak of overkapping en overdek je ze nog met een zeil maar wel zo dat luchtcirculatie mogelijk blijft. Zo ga je schimmelvorming tegen.

Is de ruimte beperkt, geef dan bij de aankoop beter de voorkeur aan opklapbare meubelen die minder bergruimte vragen.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels