Ondernemersvertrouwen Vlaamse bouwkmo blijft té laag

Immo, Nieuws

De bouwbarometer die Bouwunie elk kwartaal publiceert, scoort in het derde kwartaal iets hoger maar blijft rood kleuren. De crisis houdt dus aan en een herstel belooft moeizaam te gaan. Vooral dan voor Vlaamse bouwbedrijven die met eigen personeel werken.

De bouwbarometer die Bouwunie elk kwartaal publiceert, scoort in het derde kwartaal iets hoger maar blijft rood kleuren. Het is ondertussen meer dan 2 jaar geleden dat de bouwbarometer nog een positief resultaat haalde. De crisis houdt dus aan en een herstel belooft moeizaam te gaan. Vooral dan voor Vlaamse bouwbedrijven die met eigen personeel werken.

De vrije val van de bouwbarometer lijkt wel gestopt. Het is ondertussen meer dan 2 jaar geleden dat de bouwbarometer nog positief kleurde. De bouwsector heeft dringend nood aan positieve signalen, aldus Bouwunie. Deze moeten de prille eerste tekenen op een herstel ondersteunen. Bouwunie pleit dan ook in eerste instantie voor een verdere, efficiënte aanpak van de deloyale concurrentie, een echte lastenverlaging en een vermindering van het administratief keurslijf waarin de bouwondernemingen moeten opereren. Om voldoende opdrachten te kunnen genereren, is het voorts noodzakelijk dat zowel openbare besturen als bedrijven en gezinnen hun investeringsinspanningen op niveau brengen.

Hoog aantal slechte betalers

Opvallend is dat ze ten opzichte van het tweede kwartaal betere verwachtingen hebben over het werkvolume. Hun winstgevendheid scoort nog altijd ondermaats en er is nog geen bereidheid tot aanwerven. Ondertussen staat de concurrentie op scherp en kampen de bouwbedrijven met een hoog aantal slechte betalers. Het lage aantal opdrachten gecombineerd met de vaak oneerlijke concurrentie van goedkopere buitenlanders en inlandse bedrijven die met buitenlandse onderaannemers werken, versterkt de crisis bij de Vlaamse bouwbedrijven die met eigen personeel werken.

De prijzen die de aannemers voor hun werk kunnen aanrekenen, evolueren niet in positieve zin. Integendeel. Deze zijn volgens 35% van de bouwbedrijven gedaald. 40% verwacht bovendien een verdere verslechtering van de prijzen in de komende maanden. De oorzaken zijn niet ver te zoeken: de crisis sleept al uitzonderlijk lang aan en de bouwkmo’s zien zich geconfronteerd met erg scherpe concurrentie, omwille van de crisis (minder opdrachten) maar ook door een toename van de oneerlijke concurrentie. Zo geeft 45% van de bouwbedrijven aan dat deze nog vergroot is.

Ondertussen kampt de bouw nog altijd met een hoog aantal slechte betalers (37% spreekt van een toename) waardoor de winstgevendheid van de bouwbedrijven nog meer onder druk staat. Een op vier zegt dat deze duidelijk verslechterd is in de jongste maanden en dat ze hierin op korte termijn geen verandering ten goede verwachten.

Te lijden onder goedkopere concurrentie

De werkgelegenheid in de bouwsector lijdt daar ook onder. 13% van de Vlaamse bouwbedrijven heeft in de voorbije maanden aangeworven en 12% heeft werknemers ontslagen. 15% plant aanwervingen. 13% zegt in de volgende maanden met minder personeelsleden te werken. Velen verklaren simpelweg niet te kunnen opboksen tegen de goedkopere concurrentie.
De Bouwunie bouwbarometer wordt sinds 1996 opgemaakt en is dé conjunctuurindicator voor de Vlaamse kmo bedrijven en zelfstandige ondernemers uit de bouwsector. Voor de ruwbouw, de afwerking, de installatiesector en de infrastructuurwerken. De huidige bouwbarometer werd afgenomen begin september. In totaal voltooiden 221 ondernemers de bouwkmo-barometer bevraging. (Bouwunie / AB)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels