Bekijk de galerij

Ondersteboven

Renovatie gesloten

Om volop van het uitzicht en het licht te kunnen genieten, bracht architect Jean-Paul Laixhay de leefruimtes onder op de eerste verdieping.

KRACHTLIJNEN 1. De reorganisatie van een klassieke rijwoning uit 1920-1930 in functie van de levenswijze van de bewoners. 2. De gulle openheid achteraan die de sfeer in huis, dankzij de extra lichtinval, radicaal veranderde. 3. De vervaging va n de grens tussen binnen en buiten en het doordacht gebruik van het terras. 4. Het rationeel en intelligent gebruik van de ruimte. 5. De persoonlijke decoratie door de eigenaars, beiden kunstschilders.

ARCHITECTJean-Paul Laixhay

Een doorsnee straat in de stad Luik, met oude plavuizen en omzoomd door rijhuizen. Woningen uit het begin van de 20ste eeuw, sommige met enig cachet, al ging hun stijl vaak verloren door sporen van vervuiling en een gebrek aan onderhoud, verbleekt door de grauwheid van de stad. In deze zeer klassieke straat onderscheidt de woning van architect Jean-Paul Laixhay zich echter van de andere huizen. De rode inkom nodigt meteen uit tot een ontdekkingstocht doorheen het pand, waarin de architect alles heeft gereorganiseerd.

Op het gelijkvloers ligt, langs de straatzijde, het bureau van de architect. Aangrenzend: de dressing die uitloopt op de grote slaapkamer, met het sanitair ernaast. Dankzij het spel van schuifwanden kan het sanitair zowel voor privégebruik als voor de bezoekers dienen, zonder afbreuk te doen aan comfort.

Scheidingswanden weg

Slaapkamer en badkamer kijken via een groot raam in grijs gelakt aluminium uit op een Japanse tuin. Zonwering in verzinkt staal beschermt deze oase van rust tegen te fel zonlicht. De stalen trap die rechtstreeks naar het hoger gelegen terras leidt, neemt slechts weinig ruimte in.

De leefruimten liggen op de eerste verdieping, met vooraan de keuken en de eetkamer. Het salon geeft uit op het terras achteraan. De oorspronkelijke vertrekken hadden een erg gesloten karakter, maar vandaag zijn op deze verdieping alle scheidingswanden verdwenen.

Het terras met een vloer in onder druk behandeld en gebeitst dennenhout vormt in de zomer een extra leefruimte. Het in de vloer ingewerkte lijstwerk doet de grens tussen binnen en buiten vervagen. Boven het terras werden kabels gespannen. Die zullen in de toekomst de nog jonge druivelaar leiden, die dan bij felle zonneschijn voor aangename lommer zal zorgen. De reling in verzinkt staal sluit mooi aan bij de buitentrap naar het gelijkvloers en de structuur van de zonwering. Ecologische bekommernis

Op de hoger gelegen verdieping treffen we nog twee slaapkamers en een badkamer aan. Om dat niveau te kunnen inrichten, werd het dak opgetrokken tot boven het bandraam aan de achterkant. Een dakvenster zorgt voor extra lichtinval op de nu bewoonbare, vroegere zolder.

Met het oog op energiebesparing hebben de eigenaars extra aandacht besteed aan de thermische mantel van hun woning. Ze hebben niet alleen de achtergevel en de vloeren geïsoleerd maar ook het dak aangepakt. Bovendien hebben ze voor lijstwerk met thermische onderbrekingen gekozen.

Hun ecologische bekommernis blijkt ook uit het feit dat ze het regenwater recupereren. De woning wordt verwarmd door een condensatieketel. De zuidelijk georiënteerde thermische zonnepanelen nemen een groot deel van het sanitair warm water voor hun rekening.

Léa Bierlin

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels