Ongevallen aan het zwembad voorkomen

Zwembad en wellness

Een zwembad, een vijver of een opzetzwembad betekent een grote hoeveelheid water. Voor kinderen, huisdieren of wilde dieren kan dat water een reëel gevaar inhouden.

Een zwembad, een vijver of een opzetzwembad betekent een grote hoeveelheid water. Voor kinderen, huisdieren of wilde dieren kan dat water een reëel gevaar inhouden. Ongevallen voorkomen en het risico zo klein mogelijk houden is dan ook een noodzaak.

Een omheining met een goed afgesloten poort of hekje is een must. Om kinderen de doorgang te beletten, moet die omheining minstens 1,20 m hoog zijn en geen dwarslatten bevatten. Kinderen zijn immers zeer handig en klimmen makkelijk ergens overheen. Plaats de sluiting van het hek zo hoog mogelijk en kies een sluiting die moeilijk te bedienen valt voor kinderen.

Voor zwemvijvers, die meestal geïntegreerd worden in het tuingeheel, is een volledig houten omheining uit kastanjestokken een duurzame en mooie afsluiting die mooi opgaat in de natuurlijke omgeving.

Is het niet mogelijk of past het niet in de esthetische keuzes om een afsluiting rond het zwembad te maken, dan kan een stevige afdekking een oplossing bieden. Sommige afdekkingen kunnen zelfs het gewicht van een volwassen persoon dragen en zullen dus genoeg veiligheid bieden voor kinderen die er zich op zouden wagen. Let op: de afdekking moet speciaal daarvoor bedoeld zijn. Sommige afdekkingen zullen al onder het gewicht van een kind meegeven en dan zelfs een bijkomende hindernis wanneer het kind uit het zwembad probeert te klauteren.

Elk zwembad of vijver moet voorzien zijn van een mogelijkheid om zonder problemen op de wal te klimmen: treden zijn beter dan een ladder want een ladder zal van weinig of geen nut zijn voor de kat of de hond die in het water valt. Opzetzwembaden zijn meestal hoog genoeg zodat kat of hond er niet makkelijk in zullen tuimelen.

Laat kinderen nooit alleen in het zwembad. Toezicht van een volwassene die ook effectief kan ingrijpen bij problemen, is een must. Helemaal alleen zwemmen is zelfs voor een volwassene niet aangewezen. In geval van een flauwte of een ander probleem kan de zwempartij een drama worden.

Zwemmen en eten en (vooral) drinken gaan niet echt samen. Opgepast dus met feestjes rond het zwembad in de maneschijn.

Elektronische detectiesystemen kunnen rond het zwembad geplaatst worden. Geactiveerd zullen ze alarm slaan wanneer er beweging is rond het water.

Alle bovengenoemde maatregelen zijn natuurlijk belangrijk. Maar het beste wat je kan doen, is kinderen leren omgaan met gevaar. Leer hen van kleins af wat mag en niet mag in en rond het zwemwater. Leer hen ook zo spoedig mogelijk zwemmen: dat is de manier om het gevaarlijke water om te vormen tot een leuke speelplek.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels