Ontdek enkele minder bekende dakbedekkingen

Ontdek enkele minder bekende dakbedekkingen

Dakdekking

Er zijn nog andere minder vaak gebruikte dakbedekkingen die het huis een andere uitstraling geven en een oplossing bieden voor een aantal formele problemen.

Dakpanpanelen

Een eerste dergelijk materiaal zijn de dakpanpanelen: panelen in metaal of aluminium ter grootte van verschillende dakpannen, die een pannendak imiteren. Het systeem is snel te plaatsen en bovendien lichter dan een dakbedekking in echte pannen.

De draagstructuur mag dus minder sterk zijn. Keerzijde van de medaille : het gaat slechts om een imitatie van dakpannen, wat een minder esthetisch resultaat oplevert. Bij regenweer kan het materiaal ook voor geluidsoverlast zorgen.

Shingles

Evenmin erg populair is de bitumineuze dakbedekking. ‘Shingles’, gewapend met glasvezel, worden vooral in de Verenigde Staten gebruikt. Bij ons zien we ze vooral op uitbouwen en tuinhuizen, aangezien ze geschikt zijn voor daken met een beperkte helling. Ze worden beschermd en versierd door korrelige mineralen of een dun laagje koper en zijn beschikbaar in uiteenlopende vormen en kleuren.

Licht metaal

Tot slot kan u het dak van uw woning ook bekleden met licht metaal, wat zorgt voor een hedendaagse uitstraling én de mogelijkheid geeft om atypische daken (bijvoorbeeld gebogen vormen) af te werken. Een van de mogelijkheden is een bekleding in zink : duur, maar duurzaam en geschikt voor een dakhelling vanaf 5°.

Er bestaan varianten : voorgepatineerd zink, zinkbanden die met staande voegen aan elkaar worden gezet (wat een streepeffect oplevert), leien in zink, … U kan ook kiezen voor een dakbedekking in aluminium (voor platte, hellende en gewelfde daken), koper (koper oxideert en krijgt mettertijd een groene kleur), …

Tekst Fanny Bouvry

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels