Bekijk de galerij

Ontstaan uit het niets

Renovatie gesloten

De enorme volumes in dit pakhuis uit de jaren dertig wisten de eigenaars meteen te overtuigen.

De enorme volumes in dit pakhuis uit de jaren dertig wisten de eigenaars meteen te overtuigen. Hier zouden ze een nieuw leven beginnen! Onder creatieve impuls van de architect Sébastien Krier kreeg de leegte langzaam vorm, zonder te verdwijnen.

Toen de bouwheren tijdens hun zoektocht naar een nieuwe stek werden geconfronteerd met de ongewone afmetingen van een ruimte van 10 bij 10 bij 10 meter, waren ze meteen verkocht. “De vroegere eigenaar, een ondernemer, woonde in het huis ernaast en gebruikte het pand als opslagplaats”, vertellen de nieuwe bewoners.

Afgebakend door rode bakstenen muren met hoge ramen en een dak met een metalen gebinte, bood de indrukwekkende ruimte eindeloze mogelijkheden op het vlak van inrichting. Alles lag open, zowel letterlijk als figuurlijk.

Carte blanche Architect Sébastien Krier, die de eigenaars leerden kennen via een televisie-uitzending en een bezoek aan een van zijn realisaties, kreeg zo goed als carte blanche. Zonder opgroeiende kinderen in huis, droomden de eigenaars van een open leefruimte in loftstijl en twee slaapkamers, zodat hun kleinkinderen en gasten konden komen logeren.

Behoud van de identiteit

Na onderling overleg werd beslist dat de interventie de identiteit van de locatie niet mocht verraden. Tijdens het project moest de lege ruimte dus worden ingericht, maar tegelijk in haar waarde worden gelaten. “De opbouw van de volumes mocht niet verhinderen dat het originele volume overal als geheel te zien zou zijn”, verduidelijkt de architect, die zijn ingrepen omschrijft als “eenvoudig en minimalistisch”. Het pand werd toch zwaar onder handen genomen: het dak in plaatstaal, rustend op een metalen gebinte, moest plaatsmaken voor zelfdragende sandwichpanelen. Ook het dak van de bestaande uitbouw aan de tuinzijde werd volledig vernieuwd.

Stephan Debusschere

De volledige tekst en plannen vindt u in nummer 355 van Ik ga Bouwen, dat momenteel in de boekhandel ligt.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels