Ontwerpwedstrijd zorgt voor stijlvol huwelijk tussen cement en design

Outdoor

Het Italiaanse Italcementi ontwikkelde op zijn innovatieafdeling een cementmix op basis van onder meer zand en glasvezel, i.design EFFIX®. Via de wedstrijd #ConcreteinDesign zochten ze in samenwerking met Alessi naar een designer die met dit materiaal een centrepiece voor buiten kon ontwikkelen.

De schaal La Trama e l’Ordito bestaat uit een vernieuwend en verrassend materiaal.

Het Italiaanse Italcementi, ontwikkelde een cementmix op basis van onder meer zand en glasvezel. Het bedrijf ontwikkelde dat materiaal om tegemoet te komen aan de wensen en eisen van de designwereld. I.design EFFIX® heeft de duurzaamheid van cement, maar de vormbaarheid van kunststof. Wanneer je het materiaal in mallen giet, ontstaan perfect gladde vormen die op tal van manieren te gebruiken zijn.

Om de toepassingen van het materiaal te onderzoeken en te experimenteren met diverse ontwerpen, deed Italcementi een beroep op de designstudio van Laura Polinoro, LPWK Designs, en Alessi. Samen schreven zij de internationale ontwerpwedstrijd #Concrete in Design uit. Via het onlineplatform www.desall.com bogen talloze creatieven wereldwijd zich over de opdracht: ‘Creëer een centerpiece geschikt voor buiten en gemaakt van i.design EFFIX®’.

Luca Galbusera won de wedstrijd met zijn ontwerp van de schaal La Trama e l’Ordito. Dat Galbusera zich interesseert voor het menselijk leven en al zijn verschijningsvormen merk je aan zijn werk. De structuur van de schaal bijvoorbeeld doet denken aan gevlochten manden, een typisch ambachtelijk product. Door die structuur, die normaal gezien door mensenhanden wordt gemaakt, toe te passen op een mechanisch geproduceerd stuk van een hypermodern materiaal krijg je een interessante tegenstelling en een geslaagd huwelijk.

Omdat La Trama e l’Ordito behandeld werd met beschermende materialen, is de schaal geschikt voor buitengebruik. En met zijn 2,5 kg zal het ontwerp niet snel wegwaaien. (LP)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels