Bekijk de galerij Ontworpen van binnenuit

Ontworpen van binnenuit

Nieuwbouw open

In Turpange, in de buurt van Aarlen, bouwde architect Marc Meiers een woning die meteen ook zijn visitekaartje werd.

In Turpange, in de buurt van Aarlen, bouwde architect Marc Meiers een woning die meteen ook zijn visitekaartje werd. Met dit ontwerp kon hij zijn ideeën etaleren en duidelijk maken dat volumes door functionaliteit vorm krijgen, en niet andersom.

Een architect die zijn eigen huis bouwt, drukt daarmee zijn stempel op de omgeving. Een visitekaartje, een uitstalraam waarlangs hij zijn visie op architectuur met toekomstige klanten kan delen. Marc Meiers, architect bij Groupe Atrium, is afkomstig uit de streek rond Aarlen en keerde er na zijn studies ook terug.

Hij kocht een lap grond in Turpange en bouwde er zijn eigen woning. Dat is inmiddels tien jaar geleden. Terwijl zijn plannen vorm kregen, ondervond hij behoorlijk wat problemen om zijn klanten met nieuwe ideeën te overtuigen. “Ze grepen steeds terug naar wat ze al kenden en wat ze al gezien hadden”, herinnert hij zich.

“Horizontale bandramen, een houten gevelbekleding en isolerende gevels waren hier eerder uitzonderlijk. Dat is nu wel even anders! Mijn huis fungeerde jarenlang als mijn technische en architecturale visitekaartje.” Op die manier kon hij klanten deelgenoot maken van zijn visie op architectuur. “Een huis is bedoeld als functioneel antwoord op de behoeften van mensen. Architectuur en volumes krijgen vorm vanuit functionaliteit, vanuit de indeling van de vertrekken. En nee, het is niet andersom!”

Léa Bierlin

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels