Ook verwarming kan een eyecatcher zijn

Ook verwarming kan een eyecatcher zijn

Decoratie en meubilair

Designradiatoren zijn in trek. Waar vroeger in eerste instantie het verwarmend vermogen en erna ook de zuinigheid van de toestellen primeerden, mag het nu wel met wat meer uitstraling hebben allemaal. Dat hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat je moet inboeten aan budget of aan kwaliteit.

 

“De ware opmars van designradiatoren begon in de badkamer met de introductie van stijlvolle handdoekdrogers”, vertelt Janne Mouton van de communicatie- en marketingafdeling van Zehnder. Het Zwitserse bedrijf was één van de eerste fabrikanten van verwarmingselementen om meer in te zetten op design. “In moderne woningen hebben ze hun actieradius ook naar de woon- en slaapkamer verlegd.”

“Dat heeft niet alleen te maken met het belangrijker worden van mooi afgewerkt interieur, maar evenzeer met het dalen van het benodigde vermogen in huis. Designradiatoren hadden niet altijd hetzelfde vermogen in huis als de klassieke modellen. Je mag rekenen dat het door de band om zo een 40 W per m³ ging. Door het toenemen van de isolatie in huis, is de warmtevraag eveneens gedaald en zijn ze dus interessanter dan ooit.”

Voor elk budget

Qua kostprijs blijkt het volgens Mouton heel goed mee te vallen. “Alles hangt uiteraard af van persoonlijke smaak en de keuzes die je maakt. Er zijn modellen op de markt die binnen ongeveer dezelfde prijscategorie vallen, maar je kan even goed een serieus meervoud neertellen. De prijzen zijn de voorbije jaren wel betaalbaarder geworden. Design kan dus voor elk budget. Gemiddeld mag je stellen dat een designradiatoren dubbel zo duur is.”

Back to the future

De grote trend bij Zehnder is niet een ultramoderne, strak afgelijnde radiator, maar een klassieker met de techniek van nu. “Helemaal vintage. Het is onze oudste radiator en tegelijk onze hipste, afgaand op de revival die hij de voorbije jaren op de markt kende. Zijn flexibiliteit en modulaire opbouw zorgen voor heel veel mogelijkheden om hem perfect op een interieur af te stemmen, of het nu om een hypermoderne nieuwbouw of een klassiek renovatieproject gaat. Bijna alle kleuren en afwerkingen, recht of gebogen, tot zes kolommen dik, perfect op maat, ook voor woningen met gebogen of hoekige muren.”

Meer rondingen

Daarnaast blijven de meer compacte en afgelijnde modellen het goed doen op de markt. “De volledig strakke lijn begint wel wat te vervagen. Afgeronde hoeken naar de muur toe en andere rondingen mogen weer meer. Designradiatoren zijn bovendien aangepast aan hun tijd. Dat wil zeggen ontworpen voor moderne, energiezuinige lagetemperatuursystemen en met een efficiënte warmteverdeling.”

Nieuwe materialen

Daarnaast wordt nog geëxperimenteerd met nieuwe materialen voor verwarmingselementen. Zo stelde Zehnder in primeur de Zmart voor, een design paneelradiator in kunststof. “Hij is vervaardigd uit polybuteen, waarmee hij zich onderscheidt van de traditionele stalen radiatoren. Het grote voordeel zijn de flexibele aan- en afvoerbuizen, zodat hij overal kan worden aangesloten. De eenvoudige en discrete installatiemogelijkheden maken hem tevens tot de geknipte kandidaat voor zowel nieuwbouw als renovaties.” (VC)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels