Oostends cultuurcentrum ‘De Grote Post’ gerealiseerd

Immo, Nieuws

De realisatie van het cultuurcentrum in het voormalige postgebouw van Oostende door B-architecten mag er wezen.

In 2007 schreef het stadsbestuur Oostende een internationale wedstrijd uit voor het realiseren van een cultuurcentrum in het beschermde voormalige postgebouw van architect Gaston Eysselinck. B-architecten won in de 2de helft van 2007 deze wedstrijd, met een sterk team van specialisten naast hen. Nu, vijf jaar later, is het project gerealiseerd.

Het stadsbestuur van Oostende wilde het bestaande monument en de later toegevoegde achterbouw omvormen tot een bruisend cultuurcentrum voor Oostende. De uitdaging was om enerzijds het monument opnieuw te restaureren in zijn oorspronkelijke volumetrie en grandeur en anderzijds de achterbouw weg te halen en te vervangen door een goed werkend complementair programma voor cultureel gebruik.

In de nieuwbouw wist B-architecten perfect akoestisch gescheiden zalen te realiseren, nodig voor de herkenning als cultuurcentrum, met een eigenwijze vormgeving en hoog-technisch afwerking.
Het amfitheater vormt dan weer het kloppende hart van ‘De Grote Post’. Een grote warme zaal gericht op theater en gesproken woord, een heus Cultuurcafé en een kleinere, multi-inzetbare ruimte vervolledigen de faciliteiten van het nieuwe cultuurcentrum De Grote Post.

Een knap staaltje architectuur, zo blijkt, want het is nu eenmaal niet gemakkelijk om grote stromen publiek in de hoofdruimten te krijgen via een infrastructuur die werd uitgetekend voor een kantoorgebouw. B-architecten loste dit op via beglaasde tubes; wandelpaden die letterlijk de verschillende belangrijke programma’s in het gebouw verbinden. De glazen tubes zorgen er bovendien ook voor dat de bezoeker het monument en de complementaire nieuwbouw ruimtelijk kan ervaren, want vanuit de glazen tubes krijg je mooie perspectieven op het geheel.

B-architecten heeft maximaal rekening gehouden met de geschiedenis van het gebouw en zijn bestaande natuur. Belangrijk is dat bij het omvormen van het postgebouw tot cultuurcentrum het originele complex van architect Eysselinck terug ‘leesbaar’ en ‘ervaarbaar’ werd. De koningin der badsteden heeft met ‘De Grote Post’ een nieuwe parel op haar kroon gekregen. .

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels