Op basis waarvan kiest u voor een terras in tegels of klinkers?

Op basis waarvan kiest u voor een terras in tegels of klinkers?

Terras en inrit

Het terras wordt meer en meer het verlengstuk van het interieur. De voorbije jaren zagen we de opkomst van grote tegels, maar de klinker is nog verre van ten dode opgeschreven. Ze kunnen trouwens in perfecte harmonie samenleven in hetzelfde terras of in dezelfde tuin. We vergelijken deze beide manieren om een terras af te werken en zoomen in op een belangrijke nieuwe trend: de waterdoorlatendheid.

Spiegeltje spiegeltje aan de wand

Tegels of klinkers? De meeste consumenten laten zich leiden door de esthetiek wanneer ze beslissen over de afwerking van hun terras. Het oog wil immers ook wel wat. Tegenwoordig kan iedereen wel zijn gading vinden qua kleur voor zowel klinkers als tegels en is er meer afstemming van de kleurenpaletten. Herwig Dessers, marketing manager bij Ebema. “Vandaag willen mensen meer combineren dan vroeger.

Verschillende kleuren of patronen samen in één terras. Of een terras in tegels en een oprit in klinkers. Door dan dezelfde kleuren te laten doorlopen, creëer je een strakke look. Dat kan ook met meubels in hetzelfde materiaal en hetzelfde kleur. Daarnaast zie je dat er meer mogelijkheden in afwerking zijn. Op Batibouw testen we bijvoorbeeld uit hoe mensen reageren op een tegel waarop een de welkomstmat gedrukt staat. Het personaliseren van je terras kan met andere woorden al heel ver gaan.”

Prijsvergelijking

De prijs blijft een tweede belangrijk argument. Klinkers vormen sowieso het goedkoopste alternatief, of je nu kiest voor klei of beton. Dat kan al vanaf 35 euro per m² voor het materiaal, de plaatsing, onderlaag en boorsteen inbegrepen.

Deze prijzen kunnen heel sterk variëren, aangezien er nogal wat factoren spelen. Allereerst het materiaal, de kleur en de maatvoering van de klinkers, maar evengoed de samenstelling van de onderlaag en de afmetingen en vorm van het werkvlak (recht of kronkelend). Voor tegels hangt het prijskaartje af van het materiaal (beton, natuursteen of keramisch) en het formaat. Algemene stelregel: hoe groter, hoe duurder. Beton kan vanaf ongeveer 18 euro/m², voor natuursteen ligt dat rond 30 euro/m² en voor keramisch rond 40 euro/m². Daar komen dan nog de kosten voor plaatsing bovenop die beginnen vanaf 30 euro/m².

Dessers: “De plaatsing is voor ons een cruciale factor die mee de duurzaamheid van het terras zal bepalen en een impact heeft op kalkuitbloeiing. We hebben daarom een uitgebreide handleiding voor zowel doe-het-zelvers als professionele plaatsers. De gouden tip: zorg voor een goede voorbereiding en stevige ondergrond met voldoende waterdoorlaatbaarheid.”

Waterdoorlatendheid aandachtspunt voor nabije toekomst

Hiermee reiken we meteen een derde punt aan, de duurzaamheid. “Zowel klinkers als tegels zijn een zeer robuuste oplossing. Het belangrijkste aandachtspunt vandaag is de waterdoorlatendheid. Zeker in verstedelijkte gebieden is het belangrijk dat regenwater kan wegsijpelen via de oprit of het terras. De overheid legt daarom nieuwe regels op om te voorzien in een waterdoorlatende bestrating.

Regenwater in de grond laten sijpelen is bijvoorbeeld verplicht bij (her)aanleg of uitbreiding van een ondoorlatende verharding met een nieuwe oppervlakte groter dan 40 m². Dit kan zowel met tegels als met klinkers gerealiseerd worden, waarbij het materiaal dan gecombineerd wordt met grond of met gras. Grind scoort wat dat betreft het beste, omdat de steentjes als buffer fungeren en als het ware een verzamelbak voor het regenwater vormen. Waterdoorlatendheid wordt echt de topic voor de toekomst”, geeft Dessers nog mee.

Valérie Couplez

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels