Op vakantie in je eigen tuin: tuinkamers om van te dromen

Op vakantie in je eigen tuin: tuinkamers om van te dromen

Carport en pool house

Batibouw stelt dit jaar een gloednieuw concept voor: de tuinkamers. Bezoekers kunnen zich binnen en buiten Paleis 1 laten inspireren voor hun exterieur aan de hand van vier belevingszones. Deze tuinkamers tonen innovatieve oplossingen om elke buitenruimte maximaal te benutten. Wij gingen even achterhalen hoe het zit met de tuinkamer zelf als product. Welke dromen kunnen we daar vandaag mee waarmaken?

Van sauna tot buitenkeuken of tuinkantoor

Een tuinkamer doet niks meer dan een extra ruimte te creëren. Ruimte om meer te genieten van de tuin en van de aanblik van het huis. Hoe die ruimte er dan moet uitzien, dat is volgens Rik Geerits Liviq uit Hechtel-Eksel een uiterst persoonlijke beleving. “Een rustpunt creëren in je eigen huis, daar draait het eigenlijk om. We willen mensen de mogelijkheid geven om elke dag op vakantie te gaan, weliswaar in hun eigen tuin, en daar te genieten. Om dit te realiseren staat persoonlijke beleving centraal. Wil je er in sporten, in lezen, vrienden in ontvangen … de mogelijkheden zijn legio om er je eigen sfeer in te creëren.

Op Batibouw stellen we bijvoorbeeld in primeur de combinatie met een buitenkeuken voor. Vorig jaar stonden we hier met een eigentijdse buitensauna. En momenteel zijn we tevens een project aan het realiseren waar er een vijver onder de tuinkamer loopt. Je kan het met andere woorden zo gek niet bedenken of we proberen er een oplossing voor te vinden. Momenteel krijgen wij ook veel aanvragen binnen om de home office onder te brengen in een tuinkamer. Wij leveren in feite het dak en het frame om je dromen binnen te realiseren.”

Praktisch bekeken

Dromen komen echter onvermijdelijk met een prijskaartje. “Je mag rekenen dat je met 20.000 à 25.000 euro al een heel mooie standaard kunt realiseren. De prijs hangt uiteraard samen met de wensen die je koestert op vlak van materialen en afwerking. Maar het zijn steevast duurzame materialen die gerecycleerd kunnen worden zoals hout, glas en aluminium.”

Een tweede praktisch aspect heeft te maken met de wettelijke regelgeving. Heb je er een bouwvergunning voor nodig? “Het antwoord op die vraag is heel streekgebonden”, weet Geerits. “In Brussel heb je er altijd één nodig, in Vlaanderen en Wallonië hangt het af van de oppervlakte en nog mogelijke extra voorschriften die bijvoorbeeld voor een verkaveling gelden. Controleer dit altijd grondig alvorens te beginnen. Ga je boven de 40 m² in Vlaanderen of boven de 30 m² in Wallonië dan moet je sowieso een vergunning aanvragen.”

Het energieplaatje

Wie ook op de koudste winterdag van zijn tuinkamer wil genieten, moet ook een verwarmingselement toevoegen. Geerits: “Bijna iedereen kiest voor verwarming en verlichting geïntegreerd in de tuinkamer, hoewel dit gerust ook met eigen toestellen kan. Het maakt dat je werkelijk op elk moment ‘buiten’ kunt doorbrengen. Dit brengt uiteraard een energetische meerkost met zich mee. Wij werken met langegolfinfraroodheaters in het plafond. Hoeveel extra verbruik dat betekent, kan ik moeilijk inschatten.”

“Het hangt heel nauw samen met hoe en hoe vaak de kamer gebruikt wordt. Om toch een indicatie te geven, de fabrikant van ons verwarmingssysteem schat dat het gemiddeld jaarverbruik neerkomt op ongeveer 1 euro per dag.”

Valérie Couplez

 

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels