Open haarden: knetterend vuur, knusse warmte

Kachels en inserts

Open haarden en kachels veranderen, zowel op het technische als op het esthetische vlak. Een overzicht.

Korte dagen, koude nachten … Of je nu televisie kijkt of een boek leest, niets is dezer dagen zo gezellig als de warmte van een haard of kachel. Zalig toch, die knusse warmte van een knetterend vuur? Ook haarden en kachels veranderen, zowel op het technische als op het esthetische vlak. Een overzicht.

De gesloten gashaard kende de voorbij jaren een sterke opmars. Daarnaast blijft ook de echte houtgestookte haard nog erg in trek. Er is nu ook de mogelijkheid om de biotoer op te gaan door biobrandstoffen te gebruiken in de haard. Denk hierbij aan houtpellets, maar ook maïs, hennep en pitten van pruimen of kersen. Om deze biobrandstoffen te kunnen verbranden, is wel een aangepast toestel nodig.

Heel wat haardmodellen kunnen, dankzij een liftdeur, open of gesloten worden gestookt. Beide stookmethodes hebben een sterk verschillende luchtbehoefte. Sommige fabrikanten hebben hierop een antwoord gevonden via een automatisch regelbare luchttoevoer. Dit maakt deze haardtypes ook verantwoord voor woningen met een mechanische ventilatie.

Gebruiksvriendelijk

Ook de gebruiksvriendelijkheid van de kachels en haarden is er sterk op vooruitgegaan. Net als bij de televisie en home cinema is een afstandsbediening gemeengoed geworden. Het kastje laat onder meer toe de kachel of haard aan en uit te zetten en de temperatuur te regelen.

Iets verregaander is de automatische vulling van vaste brandstoffen zoals pellets, pulp, maïs of pitten. Sommige kachels beschikken al over een klein reservoir dat – afhankelijk van de weersomstandigheden – volstaat om een dag lang te stoken. Dit reservoir kan aangevuld worden met een silo of groter opslagreservoir – dat bijvoorbeeld in de kelder wordt geplaatst – om zo een tijdlang te stoken, zonder naar de kachel om te moeten kijken.

Een ander comfortabel gegeven is het beperken van de restfractie. Hiertoe zoeken de fabrikanten naar oplossingen om het verbrandingsproces zo goed mogelijk te optimaliseren. Bij een goede verbranding kan het tot een week duren voordat de asla vol is.

Voor een goede verbranding is een erg droge brandstof nodig.

Vermogen en rendement

Deze twee termen worden wel eens door elkaar gehaald. Voor alle duidelijkheid: het rendement van een kachel of haard is de hoeveelheid calorieën uit de brandstof die wordt omgezet in warmte. Hoe hoger het rendement, des te meer warmte het toestel geeft en hoe minder brandstof je nodig hebt.

Een open haard scoort het slechtst wat rendement betreft: het schommelt tussen 10 à 20 %. De rest van de warmte verdwijnt via de schoorsteen! Een inzet- of voorzethaard haalt tot 80 % (met gesloten deur), een gewone houtkachel haalt een rendement van 45 %, een moderne variant 75 %. Speksteenkachels tot slot halen een rendement van 90 % en meer.

Het vermogen is dan weer de capaciteit van het toestel. Die wordt uitgedrukt in kW. Het vermogen is belangrijk om de haard of kachel te kiezen die het best geschikt is voor de ruimte die verwarmd moet worden.

Naverbranding

Een van de grootste innovaties van de laatste jaren is de naverbranding. Hierdoor is het rendement van de kachels nog verbeterd. Tegelijkertijd wordt de schadelijke uitstoot beperkt. Concreet worden de verbrandingsgassen in de naverbrandingskamer verrijkt met verse lucht. Dit mengsel ontvlamt onmiddellijk en produceert hoge temperaturen die de vervuilende resten vernietigen. De gezuiverde gassen gaan vervolgens door een warmtewisselaar. Gemiddeld bedraagt de warmterecuperatie uit de gassen 70 %.

Trends

Het puur statische design voor kachels is niet meer van deze tijd. We willen almaar sneller verandering in ons interieur en dat geldt ook voor de kachel of haard. Probleem is echter dat een haard na 5 of 10 jaar niet versleten is. De techniek is in orde, maar het design sluit misschien niet meer aan bij het nieuwe interieur.

Een antwoord van de sector op deze tendens zijn haarden met een minimaal klein of zelfs geen kader (frameless). Producent Flam ging zelfs een stapje verder en ontwikkelde een frame dat in een handomdraai vervangen kan worden en zo helemaal in de lijn van het interieur blijft.

Tekst: Tim Van Hove

Ik ga Bouwen & Renoveren

TipsTips

Koop een haard nooit te groot. Schaf met andere woorden niet meer vermogen aan dan nodig.

Bespaar nooit op de aansluiting met de schoorsteen of op de brandveiligheid. Plaats dus zeker niet alleen gipsplaten rond de haard en oververhit het toestel nooit.

Ga je bouwen of verbouwen en wil je later een haard in de woning? Informeer je dan tijdig bij een vakman over eventuele richtlijnen waar je tijdens de werken rekening mee dient te houden.

Ga na of toestellen uitgerust met een ventilator ook over het verplichte CE-label beschikken.

Plaats geen vloerverwarming en/of isolatie op de plaats waar de kachel of haard zal komen.

Voor u op zoek kan naar een ideale haard, moet u op zijn minst het verschil kennen tussen een kachel, een inzethaard en een voorzethaard. Op die manier kan u gericht zoeken en verliest u minder tijd.

Een kachel wordt voor de schoorsteenopening geplaatst. Het is als het ware een bijkomend meubel in de ruimte dat doorgaans ook een strategische plaats inneemt.

ExtraOver kachels, inzet- en voorzethaarden

De inzethaard of cassette is minstens aan één zijde van glas voorzien en wordt in een bestaande schouw ingebouwd. De lucht uit de ruimte dringt via openingen in de dubbele wand, wordt verwarmd en komt via de warmeluchtopeningen bovenaan opnieuw in de ruimte terecht. Omdat de inzethaard in de schouwopening wordt geplaatst, neemt ze minder ruimte in dan de kachel.

De voorzethaard tot slot kan niet zomaar in een schouw worden ingebouwd omdat hij is uitgerust met een warmeluchtkamer. Het voordeel van zo’n kamer is dat het rendement verhoogt en het houtverbruik vermindert.

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels