Open oorlog om prijs elektriciteit en gas

Open oorlog om prijs elektriciteit en gas

Immo, Nieuws

De prijsstijgingen voor energie zijn volgens minister van Economie Johan Vande Lanotte 'van de pot gerukt'. De energiesector start een juridische strijd om de prijzen van gas en elektriciteit toch te kunnen verhogen.

De open oorlog tussen de federale regering en de energieleveranciers houdt aan. Febeg, de Federatie gas- en electriciteitsbedrijven, gaat het energiebeleid van de regering aanvechten, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

“Er zijn vele mogelijkheden om actie te ondernemen”, zegt directeur-generaal Jan Herremans. De raad van bestuur van de federatie neemt op 25 mei een beslissing.

Juridische oorlog

Via hun federatie Febeg brengen de energiebedrijven alles in stelling voor een juridische oorlog tegen het energiebeleid van de regering. Ze vroegen advies over de prijsbevriezing bij het advocatenkantoor NautaDutilh. Dat adviseerde om een procedure te starten bij het Europese Hof van Justitie of het Grondwettelijk Hof. Probleem is wel dat die procedure jaren kan duren, terwijl de prijzen maar tot het einde van het jaar bevroren blijven.

Minister van Economie Johan Vande Lanotte verwacht zich alleszins aan een juridische strijd – “het gevecht zal nog jaren duren” – maar de last minute prijsverhogingen had hij niet zien aankomen.

Vande Lanotte: ‘Van de pot gerukt’

“Ik had wel verwacht dat ze naar het Grondwettelijk Hof zouden stappen of een klacht bij Europa zouden indienen. Maar dit, neen. Dit is toch echt van de pot gerukt. Ik heb bij de totstandkoming van de wet bijvoorbeeld nog een gesprek gehad met de ceo van Luminus, en uit niets bleek dat hij zijn prijzen zou indexeren.”

Vande Lanotte deed eerder al een oproep tot de bevolking om de gasfactuur niet langer te betalen. Hij liet ook weten dat hij een nieuwe wet zal doordrukken die moet verhinderen dat energieleveranciers ondanks de bevriezing van de prijzen, toch een prijsverhoging doorvoeren.

Boycot

De energiebedrijven zijn niet te spreken over Vande Lanotte’s oproep tot boycot. “We hebben gewoon de wet toegepast”, zeggen verschillende energieleveranciers in De Tijd en Het Laatste Nieuws.

Maar Eneco trekt de prijsstijging wel weer in. “Na een gesprek met de ministers hebben we besloten om ervan af te zien”, zegt Christophe Degrez. (Belga/EE)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels