Open Vld vraagt zekerheid van Peeters rond woonbonus

Immo, Nieuws

In een interview zei minister-president Kris Peeters dat voor de nieuwe contracten na 2014 "het debat open is". Voor Open Vld is dat onvoldoende en moet de Vlaamse regering zekerheid bieden rond de toekomst van de woonbonus.

De Vlaamse overheid heeft niet genoeg budget om de woonbonus in stand te houden. Dat staat in het document waarmee de Vlaamse regering de zesde staatshervorming voorbereidt. Op de VRT-radio zei minister-president Kris Peeters dat voor de nieuwe contracten na 2014 “het debat open is”. Voor Open Vld is dat onvoldoende en moet de Vlaamse regering zekerheid bieden.

De woonbonus is het fiscaal voordeel dat je krijgt als je een lening afsluit voor de aankoop van de eigen woning. Na de staatshervorming in 2014 neemt de Vlaamse overheid die bevoegdheid over van het federale niveau. Maar volgens een document van de Vlaamse administratie dat de krant De Tijd kon inkijken, heeft de Vlaamse overheid niet genoeg budget om de woonbonus in stand te houden.

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) beschikt de Vlaamse overheid wel degelijk over mogelijkheden om de woonbonus te blijven financieren. Ze kan andere overgedragen budgetten verschuiven ten gunste van het budget voor wonen. De confederatie roept de Vlaamse regering op “niet aan de woonbonus te raken vooraleer zij een coherent woonbeleid op punt heeft kunnen zetten”.

Verschuivingen in de budgetten

Volgens de VCB krijgt Vlaanderen in totaal voor 12 miljard euro bijkomende bevoegdheden en middelen in het kader van de zesde staatshervorming. “De uitgaven voor de woonbonus die vorig jaar 1,7 miljard bedroegen, vormen daar slechts een deel van. De Vlaamse overheid kan die dus blijven financieren met de overgedragen middelen”, zegt de VCB. Daarnaast zijn er ook verschuivingen mogelijk binnen het woonbonussysteem, voegt de VCB toe. Zij pleit ervoor dat de woonbonus vooral energiezuinige nieuwbouw en energiebesparende renovaties zou ondersteunen.

Oppositiepartij in het Vlaams Parlement Open Vld vraagt dat Vlaams minister-president Kris Peeters zekerheid geeft over de toekomst van de woonbonus. De liberalen willen dat het principe van de woonbonus blijft bestaan. Ze waarschuwen dat onzekerheid hierover voor negatieve effecten kunnen zorgen op de woningmarkt.

‘Het debat is open’

Op de VRT-radio zei minister-president Kris Peeters dat voor de nieuwe contracten na 2014 “het debat open is”. Hij zei dat er nog een onderzoek naar de woonfiscaliteit loopt, dat in het voorjaar van 2014 klaar moet zijn. Voor Open Vld is dat onvoldoende en moet de Vlaamse regering zekerheid bieden.

“Niet alleen voor de bestaande contracten, ook de nieuwe”, zegt Vlaams fractieleider Bart Tommelein. “Het is hallucinant vast te stellen dat de Vlaamse regering al jaren weet dat de woonbonus eraan komt en dat ze nu doodleuk zegt dat ze niet weet wat ze ermee gaat doen. Gevolg is dat vele kandidaat-kopers en -verkopers in onzekerheid leven”. De liberalen willen dat het principe van de woonbonus blijft bestaan. “We hebben in het verleden steeds een beleid gevoerd dat mensen aanmoedigt om eigenaar te worden van een eigen woning. Dat beleid moet onverkort verder worden gezet”. (BELGA/AB)

Niet gevonden wat je zocht?

Probeer het nogmaals in onze zoekmachine.

Gerelateerde artikels